search

Frauda de 15.000.000 euro identificata de inspectorii DGAF in domeniul comertului cu autoturisme second-hand

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Inspectorii DGAF desfasoara permanent actiuni de control la nivel national, atat ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul institutiei pe baza informatiilor detinute, cat si in acele domenii unde au fost identificate fenomene de indisciplina financiara ori slaba conformare la declarare. 
 
Inspectorii din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au identificat o grupare infractionala care a tranzactionat mijloace de transport din spatiul intracomunitar, in cuantum total de peste 80.000.000 euro, fara plata taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, producand astfel un prejudiciu de peste 15.000.000 euro.
 
Schema de fraudare implica un grup de societati coordonate de catre aceleasi persoane, care activeaza in domeniul comertului cu autoturisme second hand achizitionate din spatiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituita cu scopul vadit de a se sustrage de la inregistrarea, declararea si achitarea obligatiilor fiscale aferente activitatii desfasurate, avand ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe
valoarea adaugata (TVA).
 
Mecanismul de frauda utilizat de gruparea infractionala incalca regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca si regula taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate intre persoane impozabile in statul membru al U.E. de destinatie. Astfel, operatorul economic din tara de origine factureaza fara TVA intrucat efectueaza o livrare intracomunitara, iar operatorul economic din tara de destinatie va aplica regimul taxarii inverse pentru aceasta operatiune, intrucat efectueaza o achizitie intracomunitara.
 
Pe langa prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infractional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurentiale ale pietei, prin scaderea preturilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzactii si al crearii unui avantaj din punct de vedere al pretului de comercializare.
 
Avand in vedere ca faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor prevazute in Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, vor fi sesizate organele de urmarire penala.

Alte fraude descoperite de DGAF

Inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu in valoare totala de 7,8 milioane de lei
 
In perioada 20 - 23 noiembrie 2023, inspectorii Antifrauda au finalizat investigatiile si verificarile demarate la un operator economic ce desfasura activitati in domeniul transportului de marfuri. Ca urmare a verificarilor efectuate s-a constatat ca acesta a creat circuite economice prin tranzactii cu aparenta de legalitate in cazul circulatiei marfurilor si prestarii serviciilor, a deductibilitatii TVA si cu scopul vadit de a crea un avantaj fiscal ilicit prin introducerea in evidenta fiscala a unor cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale.
 
Prejudiciul cuantificat in aceasta cauza este in valoare totala de 7,8 milioane lei.
 
Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructii, descoperit de inspectorii antifrauda
 
Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF), din cadrul ANAF, au desfasurat in aceasta luna actiuni de control la trei societati comerciale din Bucuresti-Ilfov, care efectueaza prestari de servicii in domeniul constructiilor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de catre entitatile verificate este de 3 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit.
 
Societatile inregistrau in evidentele contabile achizitii fictive de bunuri sau servicii de la diferite persoane fizice si juridice, procedand astfel la diminuarea impozitelor si taxelor datorate bugetului general consolidat al statului si crearea unei aparente de legalitate a tranzactiilor.

Foto: pixabay.com 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice