search

Functionalitatea contului 129: cum repartizam profitul din anii trecuti

Specialistul ne explica in cele ce urmeaza cum se procedeaza in situatia in care se doreste repartizarea profitului din anii trecuti, tinand cont ca societatea inregistreaza pierdere in anul curent. De asemenea, trebuie precizat ca exista sold in contul 129.
 
Functionalitatea contului 129 - Repartizarea profitului este prezentata in Ordinul 1802/2014 privind reglementarile contabile aplicabile situatiilor financiare individuale si consolidate. Astfel, in Ordin se mentioneaza ca prin acest cont se tine evidenta repartizarii profitului realizat in exercitiul curent si repartizat, potrivit legii.
 

Repartizarea profitului - functionalitatea contului 129 


Este un cont de activ si functioneaza astfel:
 
In debit se inregistreaza - rezervele constituite, potrivit legii, din profitul realizat in exercitiul financiar curent (106)In credit se inregistreaza – profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat, care a fost repartizat la rezerve conform prevederilor legale (121)
Soldul contului reprezinta profitul repartizat, aferent exercitiului financiar incheiat.
 
Inchiderea contului 129 - Repartizarea profitului se face concomitent cu inchiderea contului 121 - Profit sau pierdere, la inceputul exercitiului financiar urmator, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Prin urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul exercitiului financiar pentru care se intocmesc situatiile financiare.

Exemplu de monografie contabila - contul 129

 
Cu titlu de exemplu vom prezenta in cele ce urmeaza monografia contabila aferenta conturilor 129 si 121, in situatia cand la finalul exercitiului financiar se inregistreaza profit:

Inregistrarea repartizarii profitului la sfarsitul exercitiului financiar, pentru rezerve:
        129 - Repartizarea profitului = 106x – Rezerve
 
Inchiderea conturilor 129 si 121 la inceputul exercitiului financiar urmator:

121- Profit sau pierdere = %
                                      129 - Repartizarea profitului          
                                      1171- Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita
 
In situatia in care in anul curent se inregistreaza pierdere, atunci inregistrarile care se vor face la inceputul anului urmator sunt urmatoarele:
 
1171- Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita= 121- Profit sau pierdere
 
Ordinul 1802/2014 arata ca pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 
Prin urmare, in cazul prezentat de dumneavoastra, intelegem ca societatea a fost pe profit in anul(ii) anterior(i) si a repartizat din acest profit la rezerve. De asemenea profitul inregistrat prin contul 121 a fost mutat in contul de rezultat reportat (contul 1171) in anul(ii) cand acesta a fost inregistrat. In anul curent societatea inregistreaza pierdere contabila, astfel ca balanta lunii decembrie figureaza cu urmatoarele solduri:
 
Sold debitor pe contul 129
Sold creditor pe contul 1171
Sold debitor pe contul 121
 
Asa cum am prezentat in monografia contabila exemplificatoare de mai sus, contul 129 nu ar mai fi trebuit sa figureze cu sold la finalul anului in curs, iar la inchiderea contului 121 prin 1171 ar fi trebuit sa se tina cont si de inchiderea acestuia. Ca atare, in cazul in care societatea nu mai poate rectifica nota contabila de inchidere a exercitiului financiar precedent, recomandarea noastra este ca in luna decembrie a anului in curs sa se inregistreze nota contabila de inchidere a contului 129 prin 1171, respectiv:
 
 1171- Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita=129- Repartizarea profitului
 
In ceea ce priveste pierderea inregistrata in anul curent, aceasta va fi inregistrata in rezultat reportat la inceputul anului urmator prin nota contabila:
 
1171- Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita= 121- Profit sau pierdere
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Noutati contabile
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice