search
conta.ro cauta meniu
search

Fuziune societati: Atentie la tratamentul creantelor!

Fuziunea societatilor se efectueaza potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si OMFP 897/2015.
 
Se analizeaza situatia in care doua societati comerciale, aflate in relatii contractuale, decid sa fuzioneze prin absorbtie. Societatea absorbita are facturi de plata catre societatea absorbanta, iar aceasta din urma are de incasat contravaloarea lor. Problema care se pune este modul in care aceste creante si datorii reciproce se solutioneaza la data fuziunii si cum sunt evidentiate in procesul-verbal de predare-primire.
 
Opinia specialistului: Administratorii societatilor care urmeaza a participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde printre altele data situatiilor financiare ale societatilor participante, care au fost folosite pentru a se stabili conditiile fuziunii sau ale divizarii.
 
Aceasta este data la care se intocmesc situatiile financiare pe baza carora se stabileste valoarea patrimoniala a societatilor participante la fuziune, activul net, raportul de schimb, majorarea capitalului social al societatii absorbante si prima de fuziune.
 
Data este stabilita de comun acord de catre societatile participante si poate sa coincinda sau nu cu data pentru situatiile financiare anuale sau semestriale.

Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil! Parcurgeti acest ghid practic si eliminati erorile contabile costisitoare ce pot aparea la gestionarea unei fuziuni!
 
In cazul in care societatile decid se pot intocmi situatii financiare in scopul fuziunii pentru orice alta data.
In conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1) din legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor.
 
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
 
Daca proiectul de fuziune prevede ca data situatiilor financiare anuale utilizate ca baza de referinta pentru fuziune este data de 31 decembrie 2019, acestea vor fi utilizate si nu se vor depune situatii financiare cu scop special pentru data de 19.06.
 
--> Societatea absorbanta este cea care preia elementele de natura activelor si datoriilor de la societatea absorbita.
 
Fuziunea produce efecte in cazul fuziunii prin absorbtie, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.
 
Transferul elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la societatea absorbita catre societatea absorbanta se efectueaza in baza protocolului de predare-primire incheiat intre societatile implicate in procesul de fuziune.
 
Data preluarii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii este data protocolului de preluare primire intre societatile participante.
Societatea absorbita este cea care preda societatii absorbante elementele sale bilantiere iar in urma acestei operatii va prezenta balanta pe zero si daca se lichideaza va depune situatii financiare cu sold zero.
 
Societatea absorbanta va inregistra in contabilitatea proprie elementele de active datorii si capitaluri proprii preluate.

La inregistrarea in contabilitate se au in vedere prevederile OMFP 897/2015 si metoda de evaluare aleasa, respectiv metoda activului net sau metoda evaluarii globale.
 
La finalizarea fuziunii societatea absorbanta nu depune alte situatii financiare speciale
- societatea absorbita daca nu se lichideaza nu depune alte situatii financiare speciale
 
Daca se lichideaza depune situatii financiare la incheierea lichidarii, cu sold 0, in 30 de zile de la aprobarea acestora, insotite de formularul S 1039

NOU! Fuziune societati: Tratament fiscal-contabil! Ghidul pe care vi-l oferim va arata cum sa gestionati corect aceasta operatiune, fara erori, cu profesionalism si eficienta maxima! Comandati-l chiar acum!
 
--> Data preluarii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii este data protocolului de preluare primire intre societatile participante.
 
Fuziunea propriu- zisa are loc cu preluarea elementelor de active, datorii si capitaluri proprii pe baza protocoalelor de predare primire.
 
La societatea absorbanta se inregistreaza
 
inregistrarea majorarii capitalului social si a primei de fuziune:
456 = %
1012
1042
 
preluarea elementelor de natura activelor:
% = 891
212/213/214
301/302/303/371/345
411 /461
5121 /5311
 
preluarea elementelor de natura datoriilor si a ajustarilor pentru deprecierea creantelor:
891 = %
419/401/404
456
491
 
--> Art. 249 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare fuziunea/divizarea produce efecte:
 
b) in alte cazuri, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.
 
Data efectiva a fuziunii este data inregistrarii hotararii AGA, cu exceptia cazului in care in proiectul de fuziune s-a stabilit alta data (data de 1 a lunii urmatoare).
 
--> Fuziunea presupune preluarea tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
 
Prin urmare se vor inscrie soldurile tuturor conturilor contabile preluate, inclusiv creante, in protocolul de predare primire.

Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile