search

Ghid ANAF 2023: ce obligatii fiscale au profesorii care obtin venituri din meditatii

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
ANAF a publicat un material informativ privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice. Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual.

Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.
In acest sens, profesorii care dau meditatii trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului, sa solicite autorizarea functionarii si sa depuna Declaratia unica pentru a plati impozit.
 

Inregistrarea in Registrul Comertului si autorizarea functionarii

 
In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/20081.

Obligatiile fiscale declarative si de plata din punct de vedere al impozitului pe venit

Depunerea Declaratiei Unice

 
Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). 
 
In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual: 
 
- fie pe baza normelor de venit;
- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 
 In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere. 
 

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit

 
In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”. 
 
Astfel, pentru o mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2023 si va desfasura aceasta activitate, in Bucuresti, in mod continuu, pana la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in
vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.
 
Norma anuala de venit, publicata pe portalul ANAF, pentru Bucuresti, este in cuantum de 36.000 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 3.600 lei (36.000 lei x 10% = 3.600 lei).
Contribuabilul respectiv va datora si contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit este egala cu nivelul de 12 salarii minime brute pe tara.
Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctele 3.1. si 3.2. din Ghid.
 
Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.
In cazul in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
 
In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
 

Ajustarea normei anuale de venit 

 
Persoana fizica poate ajusta norma anuala de venit prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficientii de corectie sunt mentionati in cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.
 
Exemplu: O persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2023, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului, in Bucuresti. Norma anuala de venit este de 36.000 lei.
Contribuabilul este si salariat, cu norma intreaga, caz in care beneficiaza de reducerea normei de venit potrivit coeficientilor de corectie, in cota de 50%.
 
Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel:
36.000 lei x 50% = 18.000 lei (venitul net anual recalculat)
Impozitul pe venit aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, astfel:
18.000 lei x 10% = 1.800 lei (impozit)
Contribuabilul respectiv nu va datora si contributia de asigurari sociale intrucat norma anuala de venit ajustata este sub nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, dar va datora contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit este egala cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara.
Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctul 3.2. din Ghid.
 

Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii 

 
In situatia in care contribuabilul inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv activitatea se intrerupe temporar, contribuabilul are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, sa depuna la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si sa recalculeze impozitul pe venit. 
 

Realizarea unui venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro

 
In cazul in care venitul net se determina pe baza de norme de venit dar in anul 2023 va inregistra un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator contribuabilul va avea obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
 
Cursul de schimb valutar care trebuie utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
 
In aceasta situatie contribuabilul completeaza in mod corespunzator si depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 

Termenul de plata al impozitului pe venit

 
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 

Registrul de evidenta fiscala

 
In cazul in care contribuabilul opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de norme de venit, acesta are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala4, numai in partea referitoare la venituri si nu are obligatii privind evidenta contabila.
 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice