search

Guvernul a aprobat proiectul de masuri fiscale: principalele modificari fata de forma initiala

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii si asigurarea echitatii fiscale in Romania, dupa ce au fost dezbatute observatiile de la ministerele avizatoare. Fata de forma initiala lansata in consultare publica de Ministerul Finantelor, proiectul de lege a suferit cateva modificari.
 

Salariile in constructii si agricultura - majorate prin OUG

Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat: "S-a decis ca reglementarea salariului minim in constructii si in agricultura se va face prin ordonanta de urgenta separata, tocmai pentru a ne asigura ca aceste salarii vor creste cat mai repede cu putinta. Iar salariul minim pe economie in general, care va creste cu 10 procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotarare de guvern care va fi adoptata, de asemenea, cat mai rapid.
 
Revenind la modificarile aprobate la proiectul de lege pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, mentionez urmatoarele actualizari: bonurile de masa vor fi acordate ca si pana acum, insa Ministerul de Finante are termen o saptamana pentru a propune Executivului un proiect de ordonanta de urgenta care va limita comisioanele implicate in acest proces de distributie a bonurilor de masa.

De asemenea, taxa pe valoare adaugata pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale si sportive, va fi de 9%.
 
O mentiune si in ceea ce priveste calculul impozitului pentru companiile multinationale. Din totalul cifrei de afaceri, pe langa investitii, vor fi scazute si accizele care reprezinta, de asemenea, o taxa, iar impozitul va ramane la 16 procente din profit, dar nu mai putin de 1% din cifra de afaceri calculata conform criteriilor enuntate mai devreme. Pentru institutiile de cultura cu mai putin de 50 de angajati, oportunitatea de comasare va reveni autoritatilor locale. 
 
A fost, de asemenea, eliminat pragul de 2,5% din bugetul autoritatilor locale, pentru care acestea pot finanta evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5% este insa din fondurile colectate in nume propriu la nivelul acestor autoritati locale. In scurt timp, proiectul va fi trimis catre Parlament pentru formularea de amendamente, in termenul care va fi stabilit in sedinta comuna a birourilor permanente de la Senat si Camera Deputatilor. Ulterior, in cadrul unei noi sedinte de guvern, vor fi dezbatute si incorporate amendamentele acceptate, urmand ca guvernul sa-si asume raspunderea in parlament pe acest proiect, in sedinta comuna a celor doua camere, potrivit reglementarilor constitutionale."

Modificari fiscale: declaratiile premierului Marcel Ciolacu

In continuare va prezentam declaratiile sustinute de premierul Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern de ieri, 25 septembrie 2023. 
 
"Avem astazi forma finala a masurilor fiscal-bugetare, dupa consultarile cu toti partenerii sociali - sindicate, patronate, ONG-uri, dar si cu administratia locala. O buna parte din propunerile lor se regasesc in acest proiect. Acesta este actul pe care am decis sa-mi asum raspunderea in Parlament. 
 
Sunt masuri care vizeaza stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii si reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB. Nu exista vreun exemplu de stat modern care sa poata functiona in asemenea conditii. Bugetul Romaniei se bazeaza pe taxe platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice. Avem insa un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital. 
 
Ca premier, eu sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite, ca fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Si exista un interes vital, acela de a nu ajungem la stoparea fondurilor europene si a reformelor din PNRR. Insumat, vorbim de o miza uriasa, peste 70 de miliarde de euro si de aderarea Romaniei la OECD, care ar aduce un aflux de investitii straine in tara noastra. Nu-mi voi asuma sa pun in pericol asemenea obiective strategice ale Romaniei. Am vazut tot felul de interpretari ale unora cum ca aceste decizii aduc austeritatea. Adevarul este ca austeritatea a fost cand s-au taiat, in 2010, salarii si pensii si s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci romanii au fost saraciti si s-a prabusit puterea de cumparare. Acest guvern nu creste, insa, TVA-ul general si pastram la 9% TVA-ul pentru alimente si medicamente, la fel cum pastram TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze si carti. Deci, nu exista niciun risc pentru ca preturile sa creasca la iarna. 
 
In plus, nu se poate vorbi de austeritate cand o masura-cheie este cresterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar in constructii, prin ordonanta de urgenta, marim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Vorbim, astfel, de o crestere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajatii obisnuiti nu vor plati nicio taxa in plus. Este adevarat, unii nu vor mai fi sefi la stat. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata liota de consilieri, soferi si secretare. Este cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie si ar fi fost de asteptat ca acest proces sa fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a intamplat, am sa fac eu acest lucru. Nu am de gand sa dau niciun pas inapoi. Este nevoie de o reforma majora si sunt pregatit sa mi-o asum, fiindca este singura sansa pentru a continua dezvoltarea Romaniei."
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice