search

Guvernul pregateste cadrul legal pentru flexibilitate in sistemul fiscal

Declaratia speciala de TVA (VAT Return One Stop Shop): marti, 30 aprilie 2024, este termenul limita pentru depunere
In prezent, dispozitiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an.

In acest context legislativ, un nou proiect publicat de Ministerul de Finante vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Ce inseamna acest lucru? Noul proiect legislativ permite efectuarea de modificari in Codul fiscal intr-un termen mai mic de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial. 
 

Guvernul doreste sa-si pastreze flexibilitatea in privinta legislatiei fiscale

 
In prezent, art. 4 - "Modificarea si completarea Codului fiscal" stipuleaza urmatoarele:
 
"(1) Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
(2) In cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an.
 
(3) In situatia in care modificarile si/sau completarile se adopta prin ordonante, se pot prevedea termene mai scurte de intrare in vigoare, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicarii, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (2).
 
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) si (2) modificarile care decurg din angajamentele internationale ale Romaniei."
 

In situatii extraordinare de deficit bugetar se pot introduce taxe, impozite si contributii obligatorii noi

 
In proiectul de act normativ "se propune introducerea unei exceptii de la regulile actuale prevazute la art. 4 din Codul fiscal, conform careia, in situatii extraordinare de deficit bugetar, sa poata fi efectuate modificari si/sau completari ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, cu intrare in vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
 
Noile prevederi urmeaza sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.


Foto: pexels.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice