search

Iesirea din sistemul de impozitare pentru microintreprinderi: NOUL termen pentru depunerea Declaratiei 700

ANAF a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca termenul pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Pentru a intra in vigoare, este necesar ca Guvernul sa ia o decizie in acest sens (fapt asteptat sa se intample in sedinta de joi), iar aceasta trebuie publicata in Monitorul Oficial.

In prezent, termenul limita pentru ca firmele sa anunte ca trec de la sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit este 31 martie. 


In cele ce urmeaza, va prezentam anuntul ANAF referitor la comunicarea mentiunilor privind aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

"Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro in cazul „intreprinderilor legate” avand in vedere modificarile propuse privind „intreprinderile legate” din proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aflat pe site-ul Ministerului Finantelor din 13 martie 2024, urmeaza ca Ministerul Finantelor sa propuna prorogarea termenului prevazut la art. 55 alin. (2) si la alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru comunicarea catre organele fiscale a mentiunilor privind aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, de la data de 31 martie 2024 la data de 15 aprilie 2024, inclusiv."

Definitia intreprinderilor legate

Va reamintim ca in data de 13 martie, Ministerul Finantelor a propus un proiect de ordonanta de urgenta pentru clarificarea criteriilor conform carora doua firme sunt legate.
Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024. 

Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin. 1) din Codul fiscal. 

Intreprinderi legate: noile reguli

Conform proiectului de OUG, se elimina trimiterea la Legea nr. 346/2004 si se introduce definirea intreprinderilor legate direct in Codul Fiscal. 

Asadar, art. 47 alin. 1^1 din Codul fiscal se va modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1^1) In aplicarea prevederilor alin. 1) lit. c) limita privind veniturile realizate, se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta. In sensul prezentului aliniat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin. 1) lit. c) este legata cu o alta persoana, daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane;

b)  persoana juridica romana detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane;

c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica;

d) actionarul/asociatul persoanei juridice romane care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/ intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica,  autorizata potrivit legilor in vigoare,  inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate;

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de ”intreprinderile legate”, in vederea aplicarii limitei de prevazuta la art. 47 alin. 1) lit. c), se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila  prevazuta la art. 53.

Atentie! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial. 
 

Foto: pixabay.comNOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice