search

Import in alt stat UE, urmat de transfer din acel stat in Romania. Care e regimul TVA?

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute



O societate urmeaza sa realizeze un import de bunuri in alt stat membru, iar bunurile vor fi transferate din acel stat membru in Romania. In acest context, se solicitata precizari privind regimul TVA aplicabil acestor operatiuni.

Tratament fiscal:

In ceea ce priveste importul de bunuri efectuat in alt stat membru, urmat de transfer in Romania, precizam ca nu sunt aplicabile prevederile art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, intrucat, potrivit acestor prevederi, este scutit de TVA importul de bunuri efectuat in Romania si urmat de o livrare intracomunitara scutita din Romania in alt stat membru, in conditiile prevazute de normele metodologice.

Aceasta scutire de TVA reprezinta transpunerea in legislatia nationala a prevederilor art. 143 lit. d) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, cu modificarile si completarile ulterioare. Implementarea acestei scutiri prevazute de directiva TVA este obligatorie, prin urmare apreciem ca si statul membru in care societatea efectueaza importul aplica scutirea de TVA pentru importul de bunuri, urmat de livrarea intracomunitara scutita a acestora, sau de transfer asimilat unei livrari intracomunitare scutite. Cu toate acestea, precizam ca nu cunoastem conditiile pe care alte state membre le-au prevazut pentru aplicarea acestei scutiri si, in consecinta, pentru clarificarea regimului TVA aplicat in statul membru de import trebuie sa va adresati autoritatilor fiscale din statul respectiv.

In ceea ce priveste obligatiile privind TVA care revin in Romania, precizam ca in tara noastra societatea efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri asimilata, potrivit prevederilor art. 130^1alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Prin urmare, nu aveti obligatia de a plati TVA la organele vamale pentru aceasta operatiune, ci de a evidentia taxa in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in conditiile art. 157 alin. (2) din Codul fiscal. De asemenea, aveti obligatia de a declara aceasta achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal.

Baza legala

Legea nr 571 / 2003 articolul 142 al. 1 lit. l


Sursa: ANAF

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice