search

Impozitul minim pe cifra de afaceri: situatii sensibile care creeaza dificultati in practica

Ce stim in prezent despre IMCA - Impozitul minim pe cifra de afaceri?
 
Prevederile generale ale Legii 296/2023, care au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024, sunt urmatoarele cu privire la impozitul minim de 1%:
 
- Se instituie un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit conform legii.
 
- Cifra de afaceri a anului precedent se calculeaza ca diferenta dintre veniturile totale si veniturile care se scad din veniturile totale.

- Impozitul minim pe cifra de afaceri se determina prin formula IMCA = 1% x (VT – Vs – I - A), unde VT reprezinta veniturile totale, Vs reprezinta veniturile care se scad din veniturile totale, I reprezinta valoarea imobilizarilor in curs de executie, iar A reprezinta amortizarea contabila a activelor.
 
Aceste prevederi reprezinta baza legislativa pentru calculul si aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri pentru companiile mari, in conformitate cu legislatia fiscala din Romania.

Specialistii Rentrop & Straton au identificat toate situatiile sensibile care creeaza dificultati in practica si vi le prezinta acum, impreuna cu solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 
 

Lucrarea are marele avantaj ca ofera si 30 de studii de caz foarte sugestive, care ajuta la gestionarea eficienta si fara erori a problemelor create de acest impozit. 

Problemele apar inca de la formula de calcul al impozitului!

Formula de calcul pentru noul impozit este:
IMCA = 1%*(VT – Vs – I – A), unde:
VT = venituri totale; 
Vs = venituri care se scad din veniturile totale (veniturile neimpozabile, veniturile aferente costurilor stocurilor serviciilor in curs de executie, subventii, despagubiri etc.); 
I = valoarea achizitiei/productiei de active efectuata in anul de calcul; 
A = amortizarea contabila a activelor achizitionate/produse inainte de 1 ianuarie 2024. 
 
Asa cum se poate observa din aceasta formula, modul de calcul al noului impozit adauga o complexitate sporita raportarilor de obligatii fiscale, incluzand elemente care depasesc cifra de afaceri traditionala. Iar acest lucru genereaza confuzie. 
 
De exemplu:
Nu se intelege clar ce inseamna indicatorul “Venituri totale”, esential in calculul cifrei de afaceri;
Nu se intelege clar cum influenteaza reducerile comerciale baza de calcul a IMCA. ...detalii click aici >>

14 intrebari esentiale la care primiti raspunsuri complete!

 • Ce este impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA)?
 • Cine datoreaza acest impozit?
 • Care sunt termenele de raportare?
 • Cum se calculeaza IMCA? Exemple practice.
 • Care sunt implicatiile in calculul IMCA cand se inregistreaza venituri din diferente de curs valutar? ...afla aici >>
 • Care este tratamentul fiscal al reducerilor comerciale acordate conform Legii nr. 296/2023 in calculul IMCA?
 • Cum se calculeaza impozitul pe profit pentru a-l compara cu impozitul minim pentru companiile mari, avand in vedere existenta unei scutiri fiscale si a sponsorizarilor?
 • Veniturile din despagubiri intra in calculul determinarii IMCA?
 • Imobilizarile in curs de executie intra in calculul determinarii IMCA?
 • Care sunt etapele calcularii IMCA? ...afla aici >>
 • Care sunt activele eligibile pentru IMCA si la ce indicatori se incadreaza?
 • Care sunt exceptiile din clasele mijloacelor fixe care nu sunt cuprinse in lista activelor eligibile?
 • Cum se aplica deducerea accizelor in calculul IMCA?
 • Cum se declara IMCA, ce pozitii se bifeaza in Declaratia 100?


...Click aici pentru Cuprinsul lucrarii >>

Nu uitati!
Lucrarea contine 30 de studii de caz ce prezinta in detaliu situatii sensibile aparute practica, insotite de solutiile specialistilor. Iata mai jos cateva exemple:
 
Exemplul 1
“Avem un impozit pe profit inainte de sponsorizari de 500.000 lei si o sponsorizare deductibila de 100.000 lei. Pentru calculul IMCA, consideram impozitul pe profit inainte de a scadea sponsorizarile sau mai intai scadem sponsorizarile? Comparatia IMCA o facem cu 500.000 lei sau cu 400.000 lei?”
 
Exemplul 2
“Societatea se incadreaza la plata IMCA. Are profit in Q1 2024, insa impozitul pe profit este sub valoarea IMCA-ului, deci plateste IMCA. In Q1 2024 nu a realizat sponsorizari, insa are sponsorizori reportate din 2019. Se poate scadea din IMCA-ul de plata valoarea minima dedusa conform Codului fiscal?”
 
Exemplul 3
“Va rugam sa ne prezentati taxa de 1% asupra cifrei de afaceri (mod de calcul, deduceri, inregistrari contabile, comparatie cu impozitul pe profit etc.). Societatea are pierdere la finele exercitiului financiar 2023. Cum se acopera aceasta in cazul unui eventual profit in primul trimestru din 2024?”
 
Exemplul 4
“Incepand cu ianuarie 2024, societatea noastra se incadreaza in plafonul privind impozitul minim pe cifra de afaceri. O investitie inceputa in  anul 2023 si pusa in functiune in 2024 este eligibila si, daca da, pentru care dintre indicatori (VS, A  sau I)? Aceleasi intrebari pentru un mijloc fix achizitionat in 2023 si pentru care se fac imbunatatiri in 2024.”

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice