După anunțul că cel mai mare administrator de averi din lume cu sediul în Zurich, UBS AG, a înregistrat pierderi de 3,4 miliarde dolari, Citigroup, cea mai mare bancă din Statele Unite, a declarat că profitul trimestrului al treilea a scăzut cu 60%, înregistrând pierderi de 5,9 miliarde de dolari.
Câștigurile ar putea coborî la cel mai mic nivel din al doilea trimestru al anului 2004, deoarece Citigroup a pierdut 1,3 miliarde de dolari în active legate de creditele cu risc ridicat și aproape 600 de milioane de dolari în comerțul cu profit fix, în timp ce pierderile rezervelor pentru credite au contribuit la cele 2,6 miliarde de dolari din costurile de credite din afacerea de banking.
Titlurile Citigroup au crescut cu 2,3%, după ce șeful executiv Charles Prince a declarat că profiturile vor reveni la "normal" în trimestrul al patrulea. Pierderile companiei din trimestrul al treilea au fost mai mari decât orice altă bancă de top din lume și companii de acțiuni.
"Este critic ca puterea financiară a Citibank să fie pusă în perspectivă", a declarat David Katz de la Matrix Asset Advisors din New York, care supervizează acțiunile Citigroup. "Aceștia au declarat că se așteaptă să revină pe profit spre sfârșitul anului financiar actual", a adăugat acesta. Katz a mai subliniat faptul că prețul acțiunilor comparativ cu profitul este scăzut.
Așteptările pentru trimestrul IV sunt mari
În raportul preliminar publicat luni, scăderea cu 60% a profitului net va reduce profitul Citigroup la aproape 2,2 miliarde de dolari. Banca, ce va lansa un raport complet legat de venituri pe 15 octombrie, se proconizase să aibă un câștig de 5,6 miliarde de dolari pe baza unei estimări medii a analiștilor intervievați de Bloomberg.
"Rezultatele așteptate de noi pentru al treilea trimestru sunt clar o dezamăgire", a declarat Prince într-un comunicat. "Dorim să ne întoarcem la un mediu de afaceri profitabil în următorul trimestru", a mai adăugat acesta. Acțiunile Citigroup au crescut cu 1,05 dolari la 47,72 dolari în tranzacționarea mixtă din cadrul Bursei de Valori New York. Titlurile au pierdut 14% în acest an.
"Acest lucru nu indică o schimbare în perspectivele de afaceri pe termen lung pentru bancă. Ne așteptăm ca profiturile din al patrulea trimestru să fie considerabil mai puternice", a susținut Standard & Poor"s într-un comunicat.
Prince este motivul principal al criticismului din partea acționarilor, inclusiv din partea președintelui Smith Asset Management, William Smith, pentru refuzarea împărțirii companiei pe care o consideră prea mare și greu de mânuit. Prețul acțiunilor Citigroup nu reflectă valoarea combinată a unităților sale, a declarat analistul Mike Mayo de la Deutsche Bank AG.
"Problemele companiei au terminat câteva afaceri. Punem la îndoială managementul de la toate nivelele și, de asemenea, ne gândim că Citigroup are nevoie să considere restructurarea afacerilor sale mixte pentru a îmbunătăți performanța și eficiența capitalului", a mai declarat Mayo.
Și alte instituții financiare au avut de suferit de pe urma crizei
Miliardarul saudit Prince Alwaleed bin Talal, cel mai mare acționar individual al companiei, a spus luni într-un interviu pentru Wall Street Journal că îl sprijină pe actualul CEO. "Nicio instituție financiară nu este imună la dezordinea financiară de pe piețele globale", a menționat Alwaleed.
Morgan Stanley, Bear Stearns Cos. și Lehman Brothers Holdings Inc., trei dintre cele cinci cele mai mari firme de brokeraj din Statele Unite ale Americii, au raportat declinul profiturilor luna trecută, după reducerea valorii angajamentelor de credite și a bonurilor ipotecare.
Bank of America și JPMorgan Chase & Co, cei doi mari rivali ai Citigroup, au raportat în această lună pierderi ale profitului din trimestrul al treilea. La fel și Merrill Lynch, cea de-a treia companie de obligațiuni din SUA. Șeful financiar al Bank of America, Joe Price, a declarat pe 17 septembrie că "dislocațiile fără precedent" de pe piețele de credit vor avea "un impact major" asupra rezultatelor trimestriale.
Citigroup a comunicat că va prelua integral casa japoneză de brokeraj Nikko Cordial, prin cumpărarea unui pachet în valoare de 4,6 miliarde dolari, după ce grupul bancar american își va lista acțiunile la bursa din Tokyo, relatează Reuters, citat de NewsIn. Citigroup a cheltuit în prima parte a acestui an aproximativ 8 miliarde dolari, pentru a achiziționa un pachet de 68% din acțiunile Nikko Cordial, cea de-a treia companie de brokeraj din Japonia.
Aceasta a fost cea mai importantă achiziție din Asia efectuată de Citigroup și a semnalat intenția grupului financiar de a-și extinde activitatea în Japonia. Grupul american și-a lansat oferta de preluare în urma unui scandal contabil, care a afectat afacerile diviziei de bază Nikko Cordial Securities și ale băncii de investiții Nikko Citigroup, deținute în parteneriat cu grupul american.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<