search
conta.ro cauta meniu
search

Inchiriere spatiu de birouri de la o persoana fizica: Ce obligatii are compania?

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
In situatia contractului de inchiriere incheiat cu o persoana fizica se aplica prevederile din Codul fiscal, de la articolul 841 , care stabileste regulile privind impozitul pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, excluzand cele provenite din arendarea bunurilor agricole sau inchirierea in scop turistic a camerelor din locuintele proprietate personala.
 
Aceste reguli se aplica platitorilor de venituri, persoane juridice sau alte entitati obligate sa tina evidenta contabila.
 
Potrivit acestor prevederi:
(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.
(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.
(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
 
Prin urmare, impozitul pentru veniturile provenite din inchiriere se calculeaza prin aplicarea unui procent de 10% asupra venitului net si este retinut la sursa in momentul platii catre beneficiarul venitului, care in cazul inchirierii este proprietarul persoana fizica.
 
Ca urmare atunci cand dvs., chiriasul (platitorul de venituri), efectuati plata chiriei catre proprietarul persoana fizica, aveti si obligatia de a calcula impozitul de 10%, de a-l retine din suma platita si de a-l vira ulterior catre bugetul de stat.
Declararea impozitului se face in luna urmatoare celei in care a fost retinut, adica in luna urmatoare celei in care a fost platit.
 
Astfel, momentul relevant este cel al platii, adica momentul in care proprietarul primeste suma de bani datorata, respectiv atunci cand realizeaza venitul.
 
Ca urmare, in data cand efectuati plata, trebuie sa calculati si sa retineti impozitul aferent venitului net, determinat prin deducerea din venitul brut (calculat in lei pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua precedenta celei in care s-a efectuat plata, daca suntem in situatia in care chiria este exprimata intr-o valuta, de exemplu euro) a cotei forfetare de 20%.

 
Conform prevederilor Codului fiscal, aveti obligatia de a declara si achita acest impozit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. (de exemplu daca faceti plata in luna noiembrie 2024, va trebui sa declarati si sa platiti acest impozit pana pe data de 25 decembrie 2024).
 
In ceea ce priveste formularul utilizat pentru declararea acestui impozit, acesta se va declara utilizand Formularul 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la codul 628 - Impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala."
 
In cazul contractelor de inchiriere incheiate cu persoane fizice, aveti obligatia de a calcula impozitul datorat, impozit care este final, aplicand urmatoarea formula:
 
Impozit pe venit (final)=Venit net x 10%
 
unde venitul net este calculat conform formulei:
 
Venit Net=(Venit Brut+Cheltuieli Asociate) x (1- Cota Deductibila),
 
Venitul Brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, iar in cazul contravalorii chiriei exprimata intr-o valuta venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata
 
Cheltuieli Asociate reprezinta valoarea cheltuielilor ce cad in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, conform dispozitiilor legale, daca acestea sunt efectuate de cealalta parte contractanta (de catre chirias).
 
Cota Deductibila este cota de 20%, conform careia se efectueaza deducerea cheltuielilor din venitul brut.
 
Ca si monografie contabila:
 
1. evidentierea chiriei platita persoanei fizice:
% = 462 sau 401
6123 (chiria pentru luna curenta)
471 (chiria pentru lunile urmatoare)
 
2. retinerea impozitului pe chirie calculat conform formulei de mai sus
462 sau 401 = 446
 
3. plata contravalorii chiriei catre proprietar, dupa retinerea impozitului:
462 sau 401 = 5121 / 5311
 
4. plata impozitului pe chirie la bugetul de stat:
446 = 5121

Explicatii oferite in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Foto: pixabay.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746910800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici