Inlesnirea la plata obligatiilor fiscale se poate aplica numai in anumite conditii, asa cum veti regasi prin cele ce urmeaza.
Prin urmare, atunci cand un contribuabil nu-si poate indeplini obligatia de a plati la termenele legale obligatiile fiscale, la cererea temeinic justificata a acestuia, organul fiscal competent poate acorda pentru obligatiile fiscale restante, inlesniri la plata, in conditiile legii.
Potrivit OUG nr. 29/2011, pentru obligatiile fiscale administrate de ANAF, organele fiscale competente pot acorda la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, iar pentru obligatii fiscale in suma totala mai mare de 300 milioane lei, perioada de esalonare poate fi de pana la 7 ani.
Beneficiarii esalonarii, obiectul esalonarii, conditii de acordare, garantiile ce trebuie constituite, conditii de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, referiri la dobanzi si penalitati, pierderea valabilitatii esalonarii la plata, executarea garantiilor si alte reglementari sunt cuprinse in OUG nr. 29/2011 si Ordinul MFP nr. 1853/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
Intrucat in cazul pierderii valabilitatii esalonarii la plata, pe langa dobanzi, contribuabilul mai datoreaza o penalitate de 10% pentru sumele ramase de plata din esalonarea la plata acordata reprezentand obligatii fiscale principale si/sau obligatii fiscale accesorii esalonate la plata, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor solicita contribuabililor sa achite toate obligatiile fiscale pana la termenul de plata.
Sursa: CECCAR
Fii un contabil informat!
Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile