search
conta.ro cauta meniu
search

Inregistrare contract inchiriere la ANAF: In cat timp se declara?

Ce este cash flow-ul (fluxul de numerar): Ghid practic pentru contabili si antreprenori
O societate comerciala detine imobile date spre inchiriere tertilor (persoane fizice si juridice). Ordinul Presedintelui ANAF nr. 161/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 109 din 6 februarie 2025, impune reguli pentru proprietarii care obtin venituri din inchirierea bunurilor imobiliare, si anume obligatia de a inregistra contractul de inchiriere in termen de cel mult 30 de zile de la semnare sau orice modificare a acestuia in acelasi termen.

Specialistul PortalContabilitate.ro va raspunde la doua intrebari in randurile urmatoare:
 
1. Aceasta prevedere se refera la persoanele juridice sau la persoanele fizice?
 
2. Contractele de inchiriere (anterioare anului 2025) care nu au fost declarate la ANAF trebuie declarate acum? Dar actele aditionale la aceste contracte care intra in vigoare in 2025?

Inregistrare contract inchiriere la ANAF: Ce trebuie sa stii in 2025

Conform Ordinului ANAF nr. 161/2025 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune", in vigoare de la 06 februarie 2025 si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 109 din 06 februarie 2025:
 
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent, potrivit art. 83 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti la organul fiscal competent revine proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal desemnat prin contractul de inchiriere sau actul de modificare a acestuia, dupa caz."
 
In cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2025, precum si in cazul actelor de modificare a acestora, inregistrate la organul fiscal anterior acestei date, nu se aplica prevederile referitoare la desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal care indeplineste obligatia de inregistrare a contractului de inchiriere.

 
Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune se completeaza si se depune de catre:
 
- contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si care au obligatia inregistrarii contractului la organul fiscal, potrivit legii;
- contribuabilii desemnati (proprietari, uzufructuari sau alti detinatori legali desemnati), in cazul in care bunurile a caror folosinta se cedeaza este detinuta in comun;
- locatorii care solicita inregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
 
Asadar, numai contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, au obligatia inregistrarii contractului la ANAF (art 83 din Codul fiscal se refera la impozitul pe venit sub forma impozitului pe venituri din chirii obtinute de persoane fizice).
 
Locatorii (care pot fi si persoane juridice) pot solicita si acestia inregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
 
In termen de 30 zile trebuie inregistrate la ANAF si actele aditionale prin care se produc modificari la contractele initiale.
 
Prevederile referitoare la desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal care indeplineste obligatia de inregistrare a contractului de inchiriere nu de aplica contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2025, precum si in cazul actelor de modificare a acestora, inregistrate la organul fiscal anterior acestei date. Prin urmare, aceste prevederi (Ordin 161/2025) se aplica actelor aditionate inchieiate la contractele de inchiriere, ulterior datei de 01.01.2025.
 
Daca aveti insa contracte de locatiune (proprietar persoane fizice) nedeclarate la ANAF, pentru care aveati obligatia declararii (ex: incheiate in anul 2024), chiar daca sunt incheiate anterior datei de 01.01.2025, trebuie inregistrate la ANAF, dar nu in conditiile din procedura descrisa de Ordinul 161/2025.

 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici