search

Inregistrarea in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului: procedura, formulare si doua aspecte importante

Procedurile contabile: Ce reprezinta si care este structura lor
O microintreprindere care opereaza in Romania si are un singur salariat se apropie de pragul de 300.000 lei, plafon stabilit de legislatia fiscala pentru obligatia de inregistrare in scopuri de TVA. In acest context, vom afla de la specialistul nostru care sunt procedurile pentru inregistrarea in scopuri de TVA.

Inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului legal - ce este important de stiut

In situatia in care in luna octombrie 2024 depaseste plafonul de 300.000 lei rezultat din insumarea valorii operatiunilor enumerate in Codul fiscal prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (2), persoana impozabila din Romania este obligata sa se inregistreze in regim normal, in scopuri de TVA, conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
 
Prin art. 316 alin. (1) lit. b) se reglementeaza ca
"(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza ....o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, .... trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
......
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
 
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA este reglementata prin art. 310 alin. (6) din care rezulta ca "(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316. .... "
 
Astfel, persoana impozabila care a realizat un plafon de 300.000 lei/an calendaristic trebuie sa intocmeasca formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA cel tarziu pana pe data de 11 noiembrie 2024 cel tarziu (data de 10.11.2024 este duminica). In acest caz, persoana impozabila devine platitoare de TVA in regim normal incepand cu data de 1 decembrie 2024.
 
Perioada fiscala de raportare in primul an de inregistrare in scopuri de TVA poate fi trimestrul sau luna calendaristica in functie cifra de afaceri care urmeaza a fi estimata de catre persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin art. 322 "Perioada fiscala" din Codul fiscal alin. (3)
 
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
 
(3) Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 316, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii."
 
Astfel, pentru estimare, persoana impozabila trebuie sa cunoasca faptul ca in plafonul de 100.000 euro nu se include si valoarea operatiunilor in suma egala sau mai mare de 300.000 lei realizate in perioada in care a aplicat regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".

Formulare pentru inregistrarea in scopuri de TVA

Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza prin completarea urmatoarelor formulare conform instructiunilor din actul normativ de reglementare ale acestora, respectiv din O.P.A.N.A.F. nr. 1699/2021:
 
  • formularul cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010)" prin bifarea casetei de la randul 2. Declaratie de mentiuni ;
 
"Declaratia se depune, direct (reprezentant legal) sau prin imputernicit, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Un exemplar al declaratiei se depune la organul fiscal competent si un exemplar se pastreaza de contribuabil.
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Declaratia transmisa prin mijloace electronice de transmitere la distanta se depune in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP avand incluse documentele doveditoare ale informatiilor cuprinse in declaratie, in formatele PDF, JPEG sau TIFF.
 
Deci, declaratia cod 010 poate fi transmisa si prin mijloace electronice.
 
  • formularul cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (700)", prevazuta in anexa nr. 10 din O.P.A.N.A.F. nr. 1699/2021, prin bifarea casetei de la randul 1 Declaratie de mentiuni

Spre deosebire de formularul cod 010 care poate fi depus in format hartie si la ghiseu, formularul cod 700 se transmite doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul A.N.A.F.

Inregistrarea in scopuri de TVA: doua aspecte importante

In alta ordine de idei, de retinut sunt si urmatoarele aspecte utile persoanei impozaile care va dobandi calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316:
 
--> la momentul inregistrarii in scopuri de TVA in cursul anului, persoana impozabila are posibilitatea sa opteze pentru inregistrarea in sistemul TVA la incasare;

--> dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, respectiv din data de 1.12.2024, persoana impozabila este indreptatita sa aplice prevederile art. 310 alin. (11) din Codul fiscal "(11) Prin normele metodologice se stabilesc regulile de inregistrare si ajustarile de efectuat in cazul modificarii regimului de taxa." completate cu prevederile pct. 83 de la alin. (11) la alin. (14) inclusiv, din normele de aplicare ale acestui articol.

Exercitarea dreptului de deducere prin ajustare pozitiva poate fi efectuata de catre persoana impozabila numai daca stocurile, serviciile neconsumate si bunurile de capital aflate in cadrul perioadei de ajustare urmeaza a fi utilizate pentru realizarea de operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, astfel incat sa fie indeplinite conditiile si formalitatile reglementate prin art. 297 - 306 din Codul fiscal.
Exercitarea acestui drept de deducere este cunoscuta sub denumirea de ajustare pozitiva a taxei (in beneficiul persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal). Pentru ajustarea pozitiva trebuie respectate prevederile pct. 83 alin. (12) si (13) din norme
 
"(12) Ajustarile efectuate conform alin. (11) se inscriu in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
(13) Pentru ajustarea taxei prevazute la alin. (11), persoana impozabila trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297 - 306 din Codul fiscal. Prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 316 din Codul fiscal."
 
La aceste prevederi se face trimitere prin art. 297 " Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (6) din Codul fiscal " In conditiile stabilite prin normele metodologice se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316." coroborate cu cele de la pct. 67 alin. (14) din normele de aplicare ale art. 297 "In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 83 si 84."

Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com
 


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici