search

Inspectorii ANAF au desfasurat controale in luna iunie la peste 4.200 de contribuabili

Unul dintre obiectivele majore ale ANAF este combaterea evaziunii fiscale, un flagel al economiei care pagubeste bugetul general consolidat de resursele necesare bunei desfasurari a statului.

In acest sens, Agentia desfasoara actiuni de control menite sa indrepte sau sa sanctioneze neregulile comise de contribuabili, imbunatatind astfel gradul de conformare si colectare.
 
Astfel, actiunile de control desfasurate de inspectorii antifrauda in luna iunie 2022 au vizat peste 2000 de contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicatii fiscale (reprezentand TVA, impozite, contributii sociale si de sanatate, alte impozite) si aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in suma totala de 83.631.345 lei, respectiv:
 
- 76.893.512 lei implicatii fiscale (estimate in cadrul a 292 de procese-verbale de control),
- 6.737.833 lei sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari), respectiv:
- 5.791.470 lei amenzi contraventionale aferente unui numar de 733 amenzi, au fost aplicate si 22 avertismente;
 
- 946.363 lei confiscari de numerar, venituri din activitati ilicite si bunuri.
 
Totodata, au fost inaintate organelor de urmarire penala 20 acte de sesizare, valoarea prejudiciilor insumand 115.609.494 lei.
 
Suspendari de activitate au fost dispuse la un numar de 28 contribuabili, din care la
25 de contribuabili pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea si utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (21 suspendari pentru nedotare AMEF, 4 suspendari pentru neutilizare AMEF) si la 3 contribuabili pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 227/2015.
 
Ca urmare a controalelor antifrauda efectuate, structurile DGAF au propus pentru
declarare in inactivitate fiscala un numar de 5 contribuabili, fiind emise avize in acest sens, comunicate organelor fiscale competente.
 
De asemenea, ca urmare a 2.223 de controale efectuate de structurile de inspectie fiscala la contribuabili persoane juridice si fizice in luna iunie au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de peste 213 milioane lei, fiind instituite 31 de masuri asiguratorii ce depasesc 36 milioane lei. Organelor de urmarire penala le-au fost inaintate 18 sesizari, pentru prejudicii in cuantum de 16,12 milioane lei. 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice