search

Intamplare de sambata cu contrabandisti

Inchiriere spatiu de birouri de la o persoana fizica: Ce obligatii are compania?
Sambata dupa-amiaza, reprezentantii Inspectoratului Judetan de Politie Bacau anunta ca au descoperit un transport ilegal de tigari si ca acestea au fost confiscate.

"Politistii bacauani din Serviciul Rutier au inregistrat cea mai mare captura de tigari transportate fara documente legale pe soselele din judet", spune si Agerpres, care citeaza inspectoratul de politie. Este vorba despre aproape 10.000 de pachete de tigari, marcate cu timbre din Republica Moldova, se mai precizeaza in stire.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, "oamenii legii au stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat de aproape 100.000 de lei".

Pentru sambata dupa-amiaza, o astfel de stire ar trebui sa fie una stenica. Bravii nostri politisti rutieri n-au mai dat, de data aceasta, amenzi si nici n-au ridicat permise de conducere pentru nerespectarea regulilor rutiere, ci au facut un serviciu bugetului de stat, prejudiciat cu "aproape 100.000 de lei", dupa cum spun politistii. Adica 10 lei pentru un pachet de tigari.

Recunosc ca ceea ce mi-a atras atentia asupra stirii a fost suma calculata de politisti ca reprezentand prejudiciul adus statului. Ea este imensa. Daca tigarile capturate in judetul Bacau ar fi ajuns pe piata, ele ar fi fost vandute, en detail, cu o suma cuprinsa, cel mai probabil, undeva intre 60.000 si 70.000 de lei. Bani pe care "importatorii" i-ar fi impartit cu detailistii.

Daca aceste tigari ar fi intrat prin vama, s-ar fi calculat o acciza avand ca baza valoare in vama, la care se adauga taxele vamale si alte taxe specifice. N-am datele necesare pentru a reface calculele politistilor, insa este posibil ca suma sa fie cea din comunicatul lor de presa. Asadar, bugetul de stat ar fi trebuit sa incaseze 100.000 de lei din marfa care, vanduta ilegal, ar fi adus probabil contrabadistilor intre 60 si 70.000 de lei.

Diferenta dintre cele doua sume - cea cuvenita statului si cea care poate ajunge in mainile contrabandistilor - pare lipsita de logica, dar tocmai aceasta discrepanta este cauza determinata a fraudarii bugetului de stat. Ca dovada ca balanta dintre riscuri si castig incurajeaza contrabanda cu tutun iar codul penal nu reuseste sa o descurajeze.

Cum se ajunge aici?

Trei din zece romani fumeaza si, mai mult decat atat, sunt dependenti de acest viciu. Pretul tigarilor este imens pentru puterea de cumparare a romanilor. Astfel, cu salariul mediu net pe economie nu pot fi cumparate mai mult de 130 de pachete de tigari, indiferent de calitatea acestora. Daca socotim ca un fumator mediu cumpara cam 30 de pachete pe luna, atunci ordinul de marime al pretului devine evident.

Pretul foarte mare al acestor produse genereaza si incurajeaza contrabanda si evaziunea fiscala. Producatorii si importatorii de tutun apreciaza ca un sfert din piata tutunului este "servita" si acoperita de contrabanda. Vom vedea mai jos ce inseamna asta. Sa mai spunem ca pretul pachetului de tutun se compune astfel: 20% din valoarea lui reprezinta cheltuielile producatorului, iar 80% accizele si TVA-ul care merge la stat, spun actorii de pe piata romaneasca de profil.

Nu vad de ce nu i-am crede, desi datele facute publice s-ar putea sa nu poata fi asamblate intr-o ecuatie exacta. Astfel, aceleasi surse acrediteaza ca volumului pietei de profil s-ar ridica la aproximativ 2,5 miliarde de euro, cu tot cu tigarile de contrabanda. Estimarile specialistilor spun ca tigarile nefiscalizate ar reprezenta undeva pana in 20% din consumul national.

De cealalata parte, Finantele raporteaza, pentru anul in curs, incasari de aproximativ 1,2 miliarde de euro doar din accizele pe tutun si tigari.

Acestia sunt banii care se misca pe piata tutunului si ei pun in lumina mizele acestei afaceri. In spatele ei se ascund interese majore, retele mafiote cu interese financiare si politice, formate din interlopi, functionari ai statului si chiar politicieni. De toti acestia ar trebui sa se ocupe justitia romaneasca si, probabil, la un moment dat, o va si face. Singurul care nu are si nici nu va avea vreodata niciun cuvant de spus este insa consumatorul. Dar despre acesta, voi vorbi data viitoare.

Cititi miercuri, 14 decembrie, pe Conta.ro, editorialul Cei mai dispretuiti contribuabili

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1730584800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile