search

Intelepciunea grecilor

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Cum ar fi daca maine, mergand la piata, ati lua vinetele, le-ati pune in sacosa si nu ati avea, nicaieri in buzunare sau poseta, nici un banut. Cu mainile in buzunare, ati umple sacosa goala, ati saluta prieteneste vanzatorul de vinete si ati pleca sa puneti de-o salata. Placut, nu? Nu am creat o utopie a pofticiosilor de salata. Nu ati primi gratis marfa. Ati putea totusi plati uzand de ceea ce puteti sau stiti sa faceti. Poate o ora de consultanta contabila, nu?

Ce a facut criza in Grecia si la noi nu? Bulversari la nivel de Uniune despre falimentul zonei euro? Si asta. Dar mai mult, si cu siguranta mai valoros decat atat. Un articol din New York Times povesteste despre aparitia si raspandirea in Grecia a retelelor sociale care faciliteaza barterul local intre cetatenii unei comunitati. Unele folosesc cupoane, altele o conventie monetara. In Volos, reteaua locala, a crescut de la 50 la 400 de membri in anul trecut.

La finalul lunii trecute, Parlamentul Greciei a adoptat o lege care incurajeaza formele alternative de antreprenoriat si dezvoltare locala, incluzand retelele bazate pe schimbul de bunuri si servicii. Pentru prima data, legea acopera o zona gri, acordandu-le acestor grupuri statutul de organizatii non-profit.
Conceptul e simplu: oamenii se inscriu online si primesc acces la o baza de date. O unitate monetara e egala cu un euro si poate fi folosita la schimbul de bunuri si servicii. Membrii initializeaza contul online cu credit zero si primesc credit monetar oferind bunuri si servicii. Pot imprumuta pana la 300 de unitati monetare, dar creditul e de returnat intr-o perioada fixa de timp. Membrii primesc si carnete de vouchere cu moneda alternativa. Arata ca tichetele cadou si au un sigiliu special care le protejeaza contra falsificarii. Pot fi folosite ca cecurile. Cativa oameni de afaceri locali accepta moneda alternativa in schimbul unei reduceri la pretul in euro.

Odata pe luna, grupul local organizeaza o piata in aer liber care le permite membrilor sa se intalneasca si sa foloseasca credit alternativ pentru a cumpara alimente produse de fermierii locali: lapte, oua, conserve.

Oamenii nu vor sa evite taxele. Nu vor nici macar sa afirme o provocare monedei unice, care pare a fi pe muchie de cutit in Grecia. Nu pregatesc o revenire la moneda locala.

Explicatia acestor retele este cea la care ne-am gandi poate cel mai putin. Cooperarea. Ajutorul acordat reciproc. Primarul local din Volos, contactat de reporterii de la New York Times, a declarat ca primaria urmareste cu interes evolutia retelei locale si sprijina astfel de initiative. Au in plan constituirea de ferme urbane, unde cetatenii sa-si poate creste propriile culturi (fie pentru consum, fie pentru vanzare) - model functional si in Spania.

Arata ca si cum economia ar lua-o de la zero. De la punctul ei initial: schimbul. Dar, ce e mai important e modul in care oamenii inteleg sa se confrunte cu o situatie limita: "Sentimentul cel mai incitant este acela de contributie. Ai mult mai mult decat iti spune contul tau bancar. Ai mintea si mainile tale".

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice