search

Internaionalele, mpotriva nfiinrii companiei energetice naionale

După președintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a venit și rândul reprezentanților E.ON Energie România să critice inițiativa guvernului de a înființa o companie energetică națională. "Înființarea companiei energetice naționale este echivalentă cu formarea unui monopol și este un pas înapoi către o piață închisă și lipsită de transparență", a spus prin intermediul unui comunicat Gunther Schubert, președintele directoratului E.ON Energie România. Potrivit acestuia, sistemul energetic din România funcționează, în prezent, în condiții dificile, cauzate de factori cum ar fi datoriile mari ale Termoelectrica, producătorii încă neprivatizați sau nevoia unor investiții majore urgente în rețelele de distribuție, a căror durată de exploatare a expirat. "Toate acestea reprezintă motive pentru care UE a cerut ca o privatizare reală - nu doar o înlocuire a conducerii - în aceste sectoare să nu fie întârziată. De aceea, ne surprinde foarte mult faptul că, în cadrul european actual în care tuturor vechilor mari companii de stat monopol li se impune să se separe pentru a permite apariția competiției pe piața energetică europeană, Guvernul României reacționează la această situație de criză propunând fondarea unui monopol integrat vertical care să revină în proprietatea statului și care nu va fi privatizat în viitorul apropiat", a explicat Schubert.

 

"Este o idee proastă"

 

Președintele Rompetrol a criticat și el intenția Executivului, argumentând că toată producția de energie ar trebui privatizată. "Este o idee proastă. Toată producția de energie trebuie privatizată", a declarat Dinu Patriciu. "Europa și România, în mod deosebit, au avut experiența unor companii de monopol integrate pe verticală deținute de stat care erau doar o acoperire pentru subvenționări încrucișate și datorii ascunse, chiar și în cazul în care există o separare oficială. O companie de stat nu poate asigura stabilitatea financiară necesară pe termen lung și va face întotdeauna obiectul presiunilor politice", a continuat Gunther Schubert.

 

Privatizarea, singurul mijloc de impunere pe piață

 

În ceea ce privește listarea la Bursa de Valori, Schubert a explicat că această alternativă își dovedește viabilitatea numai atunci când se aplică unor companii deja consolidate și stabile, așa încât nu ar trebui considerată o metodă de finanțare pentru o companie de stat. Nu în ultimul rând, Gunther Schubert și-a exprimat convingerea că evoluția economică a României poate fi asigurată prin continuarea privatizării și a reformelor. "În acest mod, România poate deveni un jucător regional puternic și poate convinge UE de faptul că este capabilă să ofere un cadru legislativ și de reglementare stabil și previzibil", a conchis reprezentantul E.ON.

 

"Proces complementar al privatizării"

 

Guvernul a aprobat săptămâna trecută strategia energetică a României, prin care se urmărește înființarea unei companii naționale energetice care să dețină producători din surse hidro, termo și nucleare, precum și cele trei distribuții de stat. Premierul Tăriceanu a anunțat că, într-o primă etapă, statul va deține participația majoritară, iar 20 de procente vor fi deținute de Fondul Proprietatea. Ulterior, un pachet minoritar va fi listat la bursă, iar banii investiți vor fi utilizați pentru proiecte de dezvoltare.

Ministrul Finanțelor și Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că un pachet de 55% din întreaga companie va fi listat la bursă, 20% din acțiuni sunt ale Fondului Proprietatea, iar dacă statul va deține între 25 și 40 de procente, are posibilitatea unui anumit control pentru deciziile strategice.

Potrivit lui Vosganian, noua companie nu trebuie văzută ca reacție a guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizării. În acest sens, ministrul a explicat că, după listarea la bursă a societății, acționariatul companiei va deveni majoritar privat. "O astfel de companie va avea o capacitate investițională foarte mare și un rating bun pe piața internațională, astfel că va putea participa la proiecte internaționale", a afirmat Vosganian. Vosganian a enumerat, în acest sens, posibilitatea participării noii companii în proiectele Constanța - Trieste, cablul submarin dintre România și Turcia, precum și în proiecte privind construcția de reactoare nucleare în alte țări. În ceea ce privește capitalizarea companiei, ministrul a arătat că aceasta ar putea fi de câteva miliarde de euro, având în vedere activele care ar face parte din noua entitate, cum ar fi reactoarele nucleare, barajele de la Porțile de Fier sau complexurile energetice.

În privința complexurilor energetice, Vosganian a arătat că, pe parcursul discuțiilor care vor avea loc în următoarea lună, se va stabili care dintre complexuri va face parte din această companie și care vor fi privatizate. Totodată, conform ministrului, se va discuta și includerea în companie a Electrocentralei București, a Electrocentralei Galați și a Electrocentralei Deva. "În general, companiile cu situație financiară precară vor fi mai degrabă privatizate". Ministrul a subliniat că nu se pune problema existenței unei poziții dominante pe piață în privința noii companii, întrucât toți producătorii de energie sunt de stat. "Proiectele de privatizare a termocentralelor și a microhidrocentralelor, precum și construcția de noi unități energetice, vor echilibra piața după înființarea acestei companii", a mai spus Vosganian. Vosganian a menționat un alt avantaj al înființării acestei companii, potrivit căruia, de exemplu, o termocentrală ar putea fi finanțată cu fonduri de la o distribuție.




NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice