search

Invatam ceva de la greci?

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz
Stam acum cu ochii pe greci ca pe (vorba de pe vremuri) butelie! Situatia Greciei este critica in sine, dar nu ne omoara grija pentru confortul lor, cat ne sperie perspectiva de a ajunge din nou la masuri de austeritate si alta criza, pentru ca ei, grecii nu sunt in stare sa iasa din necaz. Nu numai noi suntem ingrijorati, ci intreaga zona euro. Pentru ca falimentul Greciei ar afecta institutiile financiare la nivelul intregii zone, iar efectul imediat ar fi ca acestea ar intra intr-un nou blocaj al creditarii ca acela declansat de falimentul Lehman Brothers in 2008.

Deci Grecia ne tine pe toti cu respiratia taiata. Dar iata ce spunea Reuters intr-o scurta evaluare a situatiei Greciei, acum cateva zile:

"Lucratorii din sectorul privat dau vina pe sectorul public supradimensionat, functionarii publici acuza evazionistii fiscali si multi greci dau vina pe politicienii corupti pentru problemele tarii." "Grecia, a carei economie a crescut puternic, insa a avut probleme din cauza coruptiei si a birocratiei, a aderat la zona euro cu un deceniu in urma, legandu-si economia de cea a altor tari europene." "Principala problema cronica ramane evaziunea fiscala la scara larga - ministrul elen al muncii a estimat ca un sfert din economie nu plateste deloc taxe."

Suna familiar? In Romania anului 2011, inca nu avem o formula clara de scoatere la lumina a economiei si ne bazam pe noul cod al muncii pentru a creste ocuparea fortei de munca (vezi declaratia ministrului Sebastian Lazaroiu, conform careia sunt 500000 de noi contracte de munca inregistrate in mediul urban). Suntem si noi nervosi si frustrati ca sunt prea multi angajati in sectorul public si ca acesta nu e gestionat eficient si pe criterii de performanta. Suntem in aceeasi masura suparati pe evaziunea fiscala din domeniul privat ca si pe contractele acordate pe criterii preferentiale. Guvernul nostru s-a autopropus pentru asumarea raspunderii deja de mai multe ori. Structura de reforme agreata cu FMI ne-a durut rau si inca nu s-a incheiat, dar nu a produs mobilizarea internationala pe care o vedem acum in beneficiul Greciei. Nu a fost la fel de rau? Cu siguranta ca a fost si inca este rau, dar spre deosebire de Grecia, Romania nu are inca o influenta asupra stabilitatii monedei europene.

Asadar, ce face Europa in fata crizei grecesti. In mod sigur nu sta cu mainile in san. Un lider de opinie cu forta in zona euro este in acest moment doamna Angela Merkel. Domnia sa cere in acest moment institutiilor financiare private sa se implice in sustinerea Greciei (o pozitie impartasita si de partenerul de dialog Nicolas Sarkozy). In mod concret, cerinta pentru instutiile financiare private care au achizitionat obligatiuni ale statului grec cu termen de rambursare in urmatorii trei ani sa-si prelungeasca expunerea si sa cumpare obligatiuni cu o scadenta mai mare. Planul poarta numele Viena plus si nu e privit cu ochi buni de banci.

Cum ar arata oare reactia Europei in fata unei situatii similare in Romania? Cel mai probabil nu atat de bine. Oricat ar fi fost de necugetati si risipitori vecinii greci, ei au in acelasi timp neajunsul si atu-ul de a face parte din zona euro, iar protectia monedei este mai importanta decat pacatele grecilor. Sigur, trec si ei acum prin furci caudine, iar votul de incredere obtinut marti noaptea de Guvernul elen, promite un set de masuri de austeritate si de reforme structurale, care sa repare ce se poate repara din economia tarii.

Dar si noi am trecut si trecem. Si as zice ca merita sa ne gandim serios ca:
1. Ne asteapta trecerea la moneda europeana in urmatorii patru-cinci ani. Si pana atunci ar fi bine sa fim in mod real mai eficienti ca economie, ca altfel, cazul Greciei, al Portugaliei si chiar Spaniei, ofera o buna ilustrare a necazurilor ce le poate aduce momentul.
2. Azi, intr-o situatie similara, Europa nu s-ar mobiliza la fel sa ne scoata din iminenta falimentului. Pentru ca inca nu ne-am castigat un statut similar cu al Greciei. Nu am avea nici pe departe aceleasi pozitii de negociere, indiferent cat de umiliti arata azi grecii.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice