search
conta.ro cauta meniu
search

Investitia in panouri fotovoltaice: analiza privind impozitul pe profit si TVA

In articolul "Investitia in sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile" din editia lunii iunie a Revistei de Contabilitate si Monografii contabile, expertul contabil Gabi Popescu a oferit informatii utile privind realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice.
 
Realizarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile, cum sunt panourile fotovoltaice, de exemplu, reprezinta constructia unei imobilizari corporale. Acest sistem poate fi utilizat pentru producerea energiei pentru necesitatile proprii.
 
In ceea ce priveste investitia in sistemul de panouri fotovoltaice:
 
Din punctul de vedere al impozitului pe profit:
 
Realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice reprezinta o investitie. Potrivit art. 22 din Codul fiscal, profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
 
Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit, sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
 
Activele utilizate in activitatea de productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor. Sistemele de producere a energiei electrice pot fi incadrate la subclasa 2.1.16.6 Alte masini, utilaje si instalatii neregasite in cadrul clasei, cu o durata normala de functionare cuprinsa intre 12 si 18 ani.
 
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor.
 
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.
 
Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Impozitul ce poate fi scutit este cel mai mic dintre impozitul datorat aferent trimestrului si impozitul aferent profitului ce poate fi scutit.

 
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar sau in cursul anului urmator, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
 
In cazul in care, la sfarsitul exercitiului financiar, se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
 
Din punctul de vedere al TVA:
 
Se aplica cota de TVA de 9% la livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta, cu emisii scazute, care se incadreaza in valorile de referinta pentru emisiile de particule stabilite destinate locuintelor, inclusiv a kiturilor de instalare, precum si a tuturor componentelor necesare achizitionate separat, precum si cele destinate cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor. In cazul achizitiilor destinate societatilor se aplica cota de TVA de 19%.

Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale!

Prima si UNICA lucrare - ghid practic privind prosumatorii si legislatia care reglementeaza aceasta activitate iti sta acum la dispozitie! Comanda acum exemplarul tau >>
 
Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:
 
  • definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
  • inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
  • declaratiile fiscale
  • facilitatile permise (posibilitatea compensarii energiei produse si consumate, castig din vinderea surplusulului de energie, scutire de accize sau de impozit pe profit reinvestit), dar si
  • conditiile ce trebuie indeplinite pentru obtinerea lor
  • 30 de studii de caz privind aplicarea punctuala a legislatiei prosumatorilor, rezolvate de specialistii Rentrop&Straton aducatoare de explicatii, indrumari si sfaturi utile pentru aceasta activitate.
     
Comanda acum ghidul practic Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale! >>

Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici