search

Justificarea transportului intracomunitar in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Legislatia in domeniul TVA prevede o serie de conditii pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri iar, una dintre ele este ca bunurile trebuie sa fie expediate sau transportate dintr-un stat membru in altul.

In practica, s-au constatat in anumite situatii abordari diferite ale statelor membre in aplicarea scutirilor de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri, care au creat dificultati si o lipsa de securitate juridica atat in randul operatorilor economici care realizeaza astfel de tranzactii, cat si din perspectiva administratiilor fiscale.

Pentru a oferi solutii concrete si pentru armonizarea conditiilor in care se pot aplica scutirile de TVA la nivelul UE, s-a considerat oportun ca printr-un regulament european, aplicabil direct tuturor statelor membre, sa fie precizate anumite circumstante in care sa se considere ca bunurile sunt transportate dintr-un stat membru in altul.

In acest sens a fost adoptat Regulamentul pe punere in aplicare (UE) nr. 2018/1912 al Consiliului de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 in ceea ce priveste anumite scutiri pentru operatiunile intracomunitare, care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

La art.45a din Regulamentul 282/2011 (astfel cum a fost modificat prin Regulamentul 2018/1912) se stabileste ca in cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin.(1) lit.a) si b) din acesta, se prezuma ca furnizorul face dovada transportului intracomunitar al bunurilor in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata.

Prezumtia prevazuta la art.45a din Regulament nu acopera insa toate situatiile ce pot aparea in practica, in conditiile in care documentele necesare in vederea justificarii transportului intracomunitar al bunurilor trebuie emise de doua entitati independente atat una de cealalta, cat si de furnizor si de cumparator.

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2020, in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri:

? in cazul persoanelor impozabile care indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, se prezuma ca bunurile au fost transportate intracomunitar;

 ? in cazul persoanelor impozabile care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, transportul intracomunitar al bunurilor se justifica potrivit prevederilor art.10 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art.294 alin.(1) lit. a) - i), art.294 alin.(2) si art.296 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.103/2016. Astfel de situatii pot aparea, de exemplu, atunci cand: furnizorul sau cumparatorul transporta bunurile cu propriile mijloace, transportul se realizeaza pe roti, in cazul mijloacelor de transport, furnizorul nu poate face dovada ca este independent fata de transportator sau de casa de expeditii sau ca acestia sunt independenti unul fata de altul sau fata de cumparator.

Ministerul de Finante Publice subliniaza ca justificarea transportului intracomunitar al bunurilor nu este suficienta pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, pentru aplicarea acestei facilitati fiind necesara indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice