search

Lectia prezidentiala

Eram in gimnaziu acum aproape douazeci de ani cand presedintele Iliescu era categoric privind interdictia de a intra in tara a fostului suveran Mihai I al Romaniei. Pe atunci teama de a pierde din mana puterea dadea nastere unor gesturi mai brutale, mai grosolane. Lipsite de intelepciune.

In 2011, am invatat mai mult din politica. Suntem mai abili si mai putin brutali. Adica azi presedintele in exercitiu face acelasi gest de respingere a monarhului ajuns la o venerabila varsta, dar intr-un mod mai pervers. Incearca o manevra de discreditare. Incearca sa aduca in discutie istoria si sa dea o concluzie unui eveniment istoric a carui semnificatie e mai consistenta si consecinte mult mai grave decat propriile urme lasate pe scena politica in ultimii ani.

Ce ar putea sa-l invete azi totusi fostul presedinte Iliescu pe actualul presedinte Basescu? Ce lectie are de primit acesta de la batranul politician? La douazeci de ani de la interdictia de a intra in tara, Iliescu ii scrie Regelui Mihai o scrisoare cu prilejul implinirii celor 90 de ani. Copiii de azi, citind-o, n-ar sti ca e scrisa de acelasi sef de stat care ii interzicea accesul in tara. In 2006, la o alta vizita in Parlament, tot Iliescu parasea sala pentru a boicota impreuna cu colegii de partid prezenta Regelui. Si iata ca azi, fara vreun duel spectaculos, fostul presedinte si senator se inclina in fata fostului adversar. As vrea, de dragul elegantei, sa fi fost in mod autentic, asa ca nu voi merge mai departe cu despicat firul in patru despre de ce azi e mai frumos sa fii politicos cu Regele. Deci, in numele elegantei, ramanem numai la o infrangere intr-un duel al vointelor, sa zicem. Un duel care de fapt nu s-a intamplat niciodata, dar in fata caruia, Ion Iliescu alesese atunci demult sa se pregateasca izgonindu-si din tara potentialul adversar.

Azi presedintele Basescu face un gest de nepolitete. O lipsa de gratie cu care ne-a obisnuit dar care arata in acest context un pic mai urat. Stiam ca nu avem un presedinte tocmai delicat. Dar acuzatiile aduse fostului suveran, lipsa de politete cu care lipseste de la discursul din Parlament si mai raspunde si obraznic intrebarii (tipica presei de altfel) ce mesaj ii transmite cu ocazia implinirii celor 90 de ani, fac un spectacol din categoria "cu degetul in nas la parada".

Cui folosesc azi toate acestea? Este Regele Mihai un risc politic? (si daca ar fi, nu prea vad cum s-ar anihila asa)Exista printre noi concetateni al caror vot pentru PDL depinde de o afirmare clara a disocierii de Casa Regala?

Un moment in care am fi putut doar sa ascultam si sa reflectam asupra unor adevaruri exprimate elegant, e cumva intinat de rebeliunea prezidentiala. La care se mai raliaza si premierul. Care va fi pozitia lui Traian Basescu peste douazeci de ani in fata Casei Regale? Poate ca timpul (si exemplul predecesorului sau) il va invata un pic de delicatete.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice