search

Lege noua pentru expertii contabili si consultantii fiscali

Operare SAGA - exemple practice si recomandari. Facilitati mai putin cunoscute pe care vi le ofera softul de contabilitate

O noua lege modifica clasificarea activitatilor desfasurate de experti contabi, consultanti fiscali, auditori, evaluatori si practicieni in insolventa. Prin Legea nr. 149/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 257 din 9 mai 2013, se modifica mai multe acte normative referitoare la activitatile de expertiza fiscala, de evaluare a bunurilor, de audit financiar, de consultanta fiscala si de practician in insolventa.

Se stabileste astfel ca orice activitate complementara poate fi efectuata numai in cazul in care persoanele respective sunt calificate in acest sens si sunt membri in organizatiile care coordoneaza profesiile in cauza:

-    expertii contabili pot efectua activitatile de audit financiar, consultanta fiscala si evaluare numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat, dupa caz, si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.

-    evaluatorii pot efectua activitatile de expertiza contabila, audit financiar, reorganizare judiciara si lichidare, precum si consultanta fiscala, numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de expert contabil, auditor financiar, practician in insolventa sau consultant fiscal, dupa caz, si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.

-    auditorii financiari pot efectua activitatile de expertiza contabila, evaluare, reorganizare judiciara si lichidare, precum si consultanta fiscala, numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de expert contabil, evaluator, practician in insolventa sau consultant fiscal, dupa caz, si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.

-    consultantii fiscali pot efectua activitatile de expertiza contabila si audit financiar numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de expert contabil sau auditor financiar, dupa caz, si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective;

  practicienii in insolventa pot efectua activitatile de expertiza contabila, evaluare si audit financiar numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de expert contabil, evaluator sau auditor financiar, dupa caz, si inscrierea ca membri in organizatiile care coordoneaza profesiile liberale respective.

Prin noile prevederi se stabileste ca expertii contabili sunt obligati sa dobandeasca si calitatea de evaluator autorizat, urmand sa fie inscrisi in Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania.

Examenul de stagiu de pregatire in vederea obtinerii calitatii de expert contabil consta intr-un examen scris la urmatoarele discipline: contabilitate, fiscalitate, drept. evaluarea economica si financiara a intreprinderii, audit, expertiza contabila, doctrina si deontologia profesiei contabile.




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice