Legile pe termen lung creeaza o lume pe termen lung - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Legile pe termen lung creeaza o lume pe termen lung

O societate se dezvolta dupa niste modele, tipare de actiune si gandire pe care multi oameni de stiinta incerca sa ni le descifreze. Ele au legatura cu traditia, religia, educatia, felul in care este condusa politic societatea respectiva, cu evenimentele istorice care se constuitue in lectii pentru viitor si nu in ultimul rand cu resursele de care dispune o natiune. Pentru ca un popor sarac in resurse va fi mult mai perseverent si mai determinat in a le folosi la maximum decat unul bogat. Ma rog, ce vreau sa va spun este ca tot in timp capatam niste boli pe care ni le recunoastem usor, dar pentru care nu avem leacul tot atat de usor.

Una dintre ele este, in contrast cu modelul de actiune din tarile de succes, orientarea pe permen scurt.

Vedem, e simplu, ca si in economie, legislatie, poltica, afaceri, dar si in arta sau arhitectura, natiunea noastra gandeste si actioneaza pe termen scurt, in salturi. Da tunuri si se retrage, lasand in loc urmele adanci ale pagubelor. Mineriadele, Caritasul, devalizarea bancilor, FNI, instrainarea resurselor, legile care au guvernat 20 de ani tara, si care fiecare s-a schimbat de sute de ori, CFR, Constitutia.

Un canadian, Michael Bond, care a trait mult in Orient, a descoperit ca intre dezvoltarea unor societati si filosofia care le sta la baza este o puternica legatura. Astfel, confucianismul ar fi influentat mult lumea Orientului Extrem. Potrivit literaturii privind managementul culturii, orientarea pe termen lung se caracterizeaza prin perseverenta, organizarea pe baza de documente si supervizarea functionarii acestora, "cumpatare si detinerea sentimentului de rusine".

La polul opus se afla orientarea pe termen scurt, ale carei manifestari tipice sunt: accent pe siguranta si stabilitate, protejarea de catre indivizi a "obrazului", respect pronuntat fata de traditie si reciprocitate in saluturi, favoruri si cadouri. Cu ajutorul analizei statistice a studiilor efectuate de studenti din 23 de tari au fost calculate valori ale indicelui long term orientation si s-au acordat punctaje pentru aceste tari.

Primele cinci pozitii de varf, potrivit acestor studii, sunt ocupate de tarile din Asia de Est: China, Hong Kong, Taiwan, Japonia si Coreea de Sud. Ultimele patru tari si Singapore fiind cunoscute drept "cei cinci dragoni" datorita cresterii economice rapide din ultimele decenii.

Orientarea pe termen lung cuprinde valori care sustin activitatea antreprenoriala, pe cand orientarea pe termen scurt descurajeaza initiativa, viciaza relatiile si pune in pericol viitorul afacerii.

Daca ne intoarcem sa privim la ce se intampla la noi, putem sa vedem usor ca boala gandirii pe termen scurt ne-a pus la pamant. Ca toate proiectele noastre, inclusiv relatia cu Europa sunt fragmentare, in salturi si fara un orizont propriu. Nici pana astazi, noi nu avem un proiect de tara, nu stim cum vom arata ca societate, peste zece ani sau peste 30 de ani. Obiectivele noastre sunt legate de plata pensiilor pentru luna viitoare, de schimbarea oamenilor pe posturi, de orarul bugetarilor sau reducerea fiscalitatii.

Negresit ca avem probleme pe care trebuie sa le rezolvam ca pompierii, acum, pentru ca ard, dar nu avem si proiectii de viitor. Cum nu suntem confucianisti de acasa, daca modelul s-ar schimba, daca la nivel macro s-ar lucra pe termen lung, poate ca si oamenii, fiecare in parte si-ar schimba modul de a-si construi vietile. Am putea incepe macar cu crearea unor legi care sa ramana valabile pe termen mai lung decat, sa zicem, un mandat electoral.


Asociatiile de Proprietari
- modificari majore in 2021 -


- Drepturi + Obligatii
- Contabilitate si Fiscalitate
pentru o activitate fara greseli

...vezi AICI detalii >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2012-02-28
Vizualizari: 3373


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-12
Agentia Nationala de Administrare Fiscala desfasoara o ampla campanie de informare a contribuabililor cu privire la masurile fiscale a caror aplicabilitate a fost prelungita prin OUG nr. 226/2020.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
MFP (Ministerul Finantelor Publice) informeaza ca a decis mentinerea unor facilitati fiscale avantajoase. In prim plan se afla populara OUG 226/2020, act normativ prin care au fost prelungite mai multe beneficii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-07
Ordinul nr. 4136/2020 a modificat recent formularul 700, astfel ca acum exista posibilitatea de efectuare a tuturor mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale prin mijloace electronice pentru toate categoriile de contribuabili. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services