search
conta.ro cauta meniu
search

Leul la pragul maxim de depreciere al ultimelor luni

Legea Austeritatii: Afla clarificari si solutii concrete la WEBINARUL cu Adrian Benta (7 august)


Aflat la un prag maxim de depreciere vis-a-vis de euro pentru ultimele sase luni, leul se indreapta incotro? Comform cursului afisat vineri de BNR leul a fost cotat la 4,2552 lei/euro (in crestere cu 0,13%), pe o piata linistita, fara multe tranzactii, dupa ce a pierdut teren pe fondul miscarii regionale, care a depreciat si alte monede emergente. BNR nu a mai anuntat un curs atat de ridicat din 26 martie, cand a afisat un curs de referinta de 4,2723 lei/euro.

Ce directie e de asteptat?



Pana acum, desi previziunile diferitilor analisti si oameni de afaceri au pozitionat leul in general in proces de depreciere mai mult sau mai putin intensa (la un moment dat Dinu Patriciu anunta chiar un curs de 4,7-4,8lei/euro pentru finalul lui 2009), acesta s-a dovedit a fi un pic mai stabil decat asteptarile. Deprecierea sa a fost relativ usoara daca ne gandim la cursurile medii ale ultimelor luni: 4,2168 pentru iulie si 4,2185 lei/euro pentru august.

Din partea bancilor, ultimele analize sunt insa oarecum optimiste. La final de august, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, declara, citat de Business Standard, ca se asteapta la un an calm din punct de vedere al stabilitatii cursului valutar, cel putin pana la final de noiembrie, cand au loc alegerile prezidentiale. "Leul ar putea afisa una dintre cele mai reduse volatilitati comparativ cu anii anteriori. Este foarte important ca am evitat deprecierea masiva pe care au inregistrat-o alte monede din regiune, precum forintul sau zlotul, la inceputul acestui an". Media estimata de BCR este de 4,2 lei/euro pentru 2009, leul urmand sa ramana intr-o tendinta de apreciere lenta pentru anii care urmeaza, respectiv cu o medie de 4,1 pentru 2010 si 4 lei/euro pentru 2011.

In acelasi ton optimist se plaseaza si declaratia de marti, 8 septembrie, citata de NewsIn, a economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru: "Estimam ca inflatia lunara s-a plasat aproape de 0% in august, rata anuala ajungand la circa 5,1%, in conditiile unui curs de schimb stabil. Nu sunt excluse ieftiniri ale preturilor la unele produse alimentare". El prognozeaza pentru finalul lui 2009 un nivel al inflatiei de 4,5% (procent aflat la limita superioara a intervalului tintit de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un procent), subliniind ca traiectoria inflatiei este strict dependenta de evolutia monedei nationale.

Din partea ING Bank Romania, optimismul este mai moderat, avand in vedere ca economistul senior Nicolae Alexandru Chidesciuc considera ca sunt de anticipat cresteri ceva mai semnificative ale preturilor in luna septembrie, urmand ca nivelul inflatiei la final de an sa depaseasca sensibil predictia BNR, ajungand la 5,7%.

In ansamblu, desi cu pareri impartite, analistii pietei bancare nu mai fac afirmatii sonore de natura sa creasca ingrijorarea cu privire la evolutia leului. Pare ca cel putin deocamdata, ajutata sau nu de imprumutul FMI, banca centrala are sub control nivelul cursului de schimb. Ramane de vazut pe ce termen ne putem baza pe aceasta evolutie stabila a monedei nationale.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete

 

Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie

Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia <<
 

Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie

Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia <<


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile