search

Marfa lipsa din gestiune, neimputabila: care este tratamentul fiscal?

Totul despre decontari: 5 dificultati intalnite in practica si explicatii amanuntite
Pentru situatia in care se constata o lipsa de stoc neimputabila provenita din achizitii intracomunitare, ajustarea TVA si tratamentul cheltuielilor in calculul impozitului pe profit sunt reglementate de Codul Fiscal si de normele metodologice aplicabile.
 
Intrebare: "La inventariere s-a constatat o lipsa de stoc marfa neimputabila. Stocul provine din achizitii intracomunitare si nu este asigurat. Se ajusteaza tva aferenta stocului lipsa? (635 = 4426) Cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit?"

Ajustarea TVA

Conform art. 304 alin. (1) lit. a) si c) din Codul Fiscal, trebuie sa ajustati TVA dedusa initial la achizitie in cazul unui minus de inventar neimputabil, intrucat ati exercitat dreptul de deducere la achizitia intracomunitara, prin aplicarea regimul de taxare inversa: 4426 = 4427 (suma din debitul contului 4426 este echivalenta cu suma TVA deductibila) prin urmare se impune ajustarea TVA dedusa, conform punctului 78, alin. 6 din normele metodologice, in contextul bunurilor lipsa neimputabile.

Tratamentul cheltuielilor pentru impozitul pe profit

Referitor la deductibilitatea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit, art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul Fiscal stabileste ca toate cheltuielile cu bunurile constatate lipsa din gestiune, care sunt neimputabile, nu sunt deductibile.
Prin urmare, trebuie sa ajustati TVA dedusa initial prin taxarea inversa si sa tratati cheltuiala ca fiind nedeductibila fiscal.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal
 
Art. 25. Cheltuieli
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.
 
Art. 304. - Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital
(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;
c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.
 
Norme de aplicare SECTIUNEA a 7-a Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital - 78. -
 
(6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile