search
conta.ro cauta meniu
search

Masuri fiscale de austeritate: Ce taxe noi platesc romanii din 2025 si 2026

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru un prim set de masuri fiscale. Premierul Ilie Bolojan a detaliat noile modificari: TVA va fi de 21%, accizele la alcool, carburanti si tutun vor creste cu 10%, bancile si firmele de jocuri de noroc vor plati impozite mai mari, iar impozitul pe dividende va fi de 16% din 2026. De asemenea, se introduce contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru cei cu pensii de peste 3.000 de lei.
 
Luni, Guvernul condus de Ilie Bolojan si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pentru un prim set de masuri fiscale care urmaresc sa diminueze deficitul bugetar al Romaniei, aflat la peste 9,3%. Premierul a anuntat ca urmeaza si un al doilea val de schimbari, care va include modificarea pensiilor speciale, reformarea intreprinderilor de stat si intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale, pachet ce ar trebui sa fie prezentat Parlamentului pana la finalul lunii iulie 2025.

Masuri fiscale cu aplicare din 1 august 2025

Printre cele mai notabile schimbari fiscale preconizate pentru luna august se numara:
 
- Majorarea cotei standard de TVA: de la 19% la 21%, o masura cu impact imediat asupra consumului si preturilor finale;
 
- Reconfigurarea cotelor reduse de TVA: vor fi eliminate actualele cote de 5% si 9%, fiind inlocuite cu o cota unica redusa de 11%, aplicabila doar unor categorii importante de bunuri si servicii, precum alimentele, medicamentele, cartile, serviciile HoReCa, energia termica, lemnele de foc sau serviciile de apa si canalizare;
 
- Cresterea accizelor: vor fi operate majorari la accizele pentru produse precum alcoolul, tutunul si carburantii, in linie cu politica de consolidare fiscala;
 
- Reforma contributiilor de sanatate: pensionarii cu venituri lunare peste 3.000 lei vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) doar pentru partea care depaseste acest prag. Totodata, anumite exceptii existente in prezent vor fi eliminate.

Masuri fiscale suplimentare incepand cu 1 ianuarie 2026

Din prima zi a anului 2026, vor intra in vigoare noi modificari importante, printre care:
- Majorarea impozitului pe dividende: de la 10% la 16%, cu impact direct asupra actionarilor si investitorilor persoane fizice;
 
- Suprataxarea bancilor: este preconizata o dublare a impozitului pe cifra de afaceri pentru institutiile bancare, de la 2% la 4%, conform surselor neoficiale din presa;
 
- Taxe suplimentare pentru jocurile de noroc: sectorul va fi supus unei suprataxari, vizand in principal autorizatiile si alte taxe specifice industriei.



                                                              ...Click aici pentru inscriere >>

Alte masuri complementare: reduceri bugetare si investitii prioritizate

Pachetul de reforme nu se opreste doar la partea fiscala. Guvernul intentioneaza sa implementeze si o serie de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, care includ:
 
- Plafonarea temporara a pensiilor si salariilor bugetarilor;
 
- Reforma sistemului de burse pentru elevi;
 
- Revizuirea pensiilor speciale;
 
- Etapizarea si prioritizarea investitiilor publice.

Ce urmeaza?

Ramane de vazut in ce forma vor fi oficializate aceste masuri si cat de rapid se vor implementa, insa este clar ca directia este una de ajustare bugetara semnificativa. Contabilii, consultantii fiscali si contribuabilii ar trebui sa se pregateasca din timp pentru noile reglementari, intrucat impactul acestora va fi resimtit in toate sectoarele economiei.

Sursa: PortalCodulFiscal.ro
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1752008400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile