O serie de masuri benefice mediului de afaceri sunt cuprinse in proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, analizata astazi (n.r.- 26 oct), in prima lectura, in sedinta de Guvern.
Astfel, Guvernul are in vedere majorarea numarului microintreprinderilor care sa beneficieze de impozit de 1% pe veniturile realizate, prin cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. In prezent, IMM-urile care realizeaza cifra de afaceri intre 500.000 de euro si 1 milion de euro platesc impozit de 16% pe profit.
Mai exact, modificarile vizeaza, conform comunicatului oficial:
-
majorarea limitei de incadrare in acest sistem de impunere de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
-
includerea, in acest sistem, a tuturor firmelor care realizeaza venituri din consultanta si management, fata de conditia care exista in prezent de a nu aplica acest sistem daca realizeaza mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri;
-
includerea in acest sistem si a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidenta acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pietei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc si din domeniul extractiei resurselor naturale);
Masura este benefica mediului de afaceri avand in vedere scaderea sarcinii fiscale si reducerea costurilor aferente calcului si administrarii impozitului.
O alta modificare stabileste ca sanctionarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibila doar daca exista probe ca acesta avea informatii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat in relatii comerciale.
Totodata, ordonanta transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, prin:
-
limitarea deductibilitatii dobanzilor;
-
introducerea impozitarii la iesire - previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
-
introducerea regulii antiabuz, ce va permite autoritatilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive;
-
introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.
De asemenea, se propune extinderea confiscarii si asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializand produse accizabile nemarcate - alcool si produse din tutun.