Ministerul Economiei și Finanțelor (MEF) a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor care acordă o serie de facilități, dar prin care beneficiarii erau obligați să mențină afacerile pentru o perioadă de minimum cinci ani și să creeze cel puțin 200 de locuri noi de muncă. O veste bună pentru investitori, însă graba cu care se schimbă legile în România afectează atât mediul de afaceri, cât și imaginea și credibilitatea noastră în fața Comisiei Europene.
Hotărârea de Guvern a fost postată pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică, în data de 18 februarie 2008, iar după numai 9 zile, MEF se răzgândește și publică pe site o nouă lege "îmbunătățită" prin care beneficiarii nu mai sunt obligați să mențină afacerea cel puțin 5 ani de zile și să creeze noi locuri de muncă.
Reprezentanții patronatelor acuză Ministerul Economiei și Finanțelor de incompetență în elaborarea legilor și de sprijinirea unor investiții care vor avea efecte grave mai târziu, deoarece acestea nu creează locuri noi de muncă care să ajute la creșterea nivelului de trai și a PIB-ului.
Proiectul Legii investițiilor a fost inițiat de Guvern încă din anul 2005 și prima formă a legii a fost prezentată la jumătatea anului 2006, dar ulterior Guvernul a decis modificarea proiectului.
Proiectul de lege prezentat în luna octombrie de ministrul Varujan Vosganian impunea investitorilor să mențină investițiile realizate pe o perioadă de 5-10 ani pentru a putea beneficia de ajutoare de stat de până la 30 de milioane de euro, prevedere care nu se mai regăsește în noua formă a actului normativ. Au mai fost eliminate și o serie de facilități care puteau fi acordate investitorilor, respectiv posibilitatea asigurării infrastructurii de utilități necesare la perimetrul investiției, a căilor de acces și a unor modificări ale infrastructurii necesare inițierii și dezvoltării proiectului de investiții, acordarea dreptului de folosință asupra unor imobile din domeniul privat al statului sau al autorităților publice locale, precum și atribuirea, pentru anumite proiecte, cu titlu gratuit, a dreptului de folosință a terenului necesar realizării investiției, informează Mediafax.
De asemenea, din proiectul de lege a fost eliminată prevederea legată de valoarea contribuției financiare de la bugetul de stat, pentru fiecare nou loc de muncă direct creat, care se acorda în mod diferențiat, în funcție de mai multe criterii, de la 250 la 2.500 de euro. O altă prevedere care nu se mai regăsește în noua variantă se referă la valoarea minimă a investiției pentru care se putea primi suport de la stat, stabilită la un milion de euro.
Proiectul "îmbunătățit" include în lista obiectivelor urmărite de acordarea facilităților dezvoltarea sectoarelor prioritare în conformitate cu politicile economico-sociale ale Guvernului. Alte obiective mai sunt dezvoltarea regională, protecția mediului, creșterea eficienței energetice și/sau producerea și utilizarea energiei regenerabile, cercetare-dezvoltare și ocuparea și formarea forței de muncă.
Izvoranu: "Proiectele sunt bune, dar nu prevăd dezvoltarea economică"
Reprezentantul Confederației Patronale a Industriei, Serviciilor și Comerțului (CPISC), Adrian Izvoranu, a declarat pentru Curierul Național că Proiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor nu impune urmărirea unui efect pozitiv prin crearea unor noi locuri de muncă și creșterea nivelului de trai.
"Hotărârea de Guvern nu a fost supusă dezbaterii și din punct de vedere al legii este invalidă.
Nu cred că vom avea o dezvoltare bună din punct de vedere regional și cu siguranță foarte mulți bani vor fi luați înapoi de Comisia Europeană deoarece proiectele sunt bune, dar nu prevăd dezvoltarea economică", a declarat reprezentantul CPISC.
În opinia lui Izvoranu, la noi nu se urmărește efectul economic prin creșterea locurilor de muncă, a nivelului de salarizare, a nivelului de trai și a Produsului Intern Brut (PIB), iar efectul grav este că investițiile nu vor fi sustenabile.
"Efectul grav este că aceste investiții nu vor fi sustenabile și că legea nu mai impune urmărirea unui efect pozitiv. Oricum, Comisia Europeană are șapte ani la dispoziție să verifice efectul socio-economic, drept urmare, dacă nu vom avea rezultate, vom păți ca Cehia, unde s-au cerut banii înapoi", a mai subliniat Adrian Izvoranu.
Pârvan: "Legea nu e bine pregătită"
Potrivit reprezentantului Confederației Naționale a Patronatului Român (CNPR), Cristian Pârvan, se mai poate lucra la Proiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor, iar facilitățile acordate investitorilor ar putea fi suportate din Fondul de Dezvoltare.
"Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stimularea investițiilor se amână de un an și jumătate și oricum are nevoie de aprobarea Parlamentului. E bine că se dorește stimularea investițiilor, dar Parlamentul va stabili limita pentru acordarea de facilități și depinde și de investiția unui loc de muncă. Oricum, în opinia mea MEF nu a folosit forța de muncă necesară pentru elaborarea unui proiect bun, deoarece România are nevoie disperată de locuri de muncă, de salariați care să contribuie la pensii. Ministrul Varujan Vosganian iese în față și spune că legea e gata, dar nu știe de unde să finanțeze facilitățile pentru investitori", a declarat reprezentantul CNPR, Cristian Pârvan.
Florian Costache: "Ar trebui date facilități la calificarea forței de muncă"
Președintele Patronatului Național Român (PNR), Florian Costache, a declarat pentru Curierul Național că Ministerul Economiei și Finanțelor ar trebui să sprijine facilitățile pentru calificarea forței de muncă și pentru sprijinirea tinerilor care ies de pe băncile facultăților și au multă teorie, dar puțină practică.
"Nu-i nevoie să fim obligați să venim cu un anumit număr de locuri de muncă, dar ar trebui prevăzută această cerință în Proiectul de Guvern. De exemplu în America dacă creezi noi locuri de muncă, 6 luni de zile îți plătesc salariile la muncitori.
Ar trebui și la noi să facă la fel sau cel puțin să fie facilități în calificarea forței de muncă. Mulți tineri ies de pe băncile facultății și nu se descurcă deloc în practică, iar noi pierdem mulți bani investind în ei", a subliniat Florian Costache.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<