search
conta.ro cauta meniu
search

Modificare cote de TVA de la 1 august: Sfaturile specialistului privind regularizarea facturilor de avans

In situatia in care anterior lunii august 2025 au fost incasate avansuri pentru livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile in Romania, a caror livrare/prestare se va efectua incepand cu luna  august 2025, furnizorul/prestatorul trebuie sa aiba in vedere prevederile art. 291 alin. (6)  conform carora, in cazul schimbarii cotei de TVA, se procedeaza la regularizarea avansului  facturat cu 19% pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri si/sau a  prestarii de servicii, de exemplu, luna august 2025.

Astfel, se respecta prevederile art. 291 alin. (4)  referitoare la data faptului generator conform carora cota aplicabila este cea in vigoare la data la care are loc faptul generator (livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii).

Baza legala aplicabila in cazul modificarii cotelor de TVA
 

"(4) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei."
 
Baza legala aplicabila in cazul modificarii cotelor de TVA este reprezentata de  prevederilor:
  • art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii" alin. (1) "(1) Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei."
  • art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii" alin. (7) "(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) - (6), in cazul modificarilor de cote se aplica prevederile art. 291 alin. (4) si (6), ……"
  • art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii"  alin. (2) lit. b) "Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: .....  b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;"

Pentru respectarea prevederilor art. 291 alin. (4), in situatia in care la data faptului generator (data livrarii/data prestarii, de exemplu august 2025) s-a modificat cota de TVA fata de cea aplicata la data incasarii unui avans sau la data emiterii unei facturi inainte de data livrarii/prestarii, de exemplu in iulie 2025, furnizorul/prestatorul este obligat sa efectueze in luna august 2025 regularizarea/stornarea facturii de avans si sa factureze bunurile livrate/serviciilor prestate aplicand cota de TVA in vigoare la data faptului generator (21%). Aceasta obligatie privind regularizarea este reglementata prin art. 294 alin. (6)
 
(6) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (5)."
Altfel spus,daca avansul s-a incasat, total sau partial in perioada in care cota standard TVA a fost 19%, de exemplu, in luna iulie 2025, la momentul livrarii bunurilor/prestarii serviciilor, de exemplu, in luna august sau septembrie 2025, furnizorul/prestatorul  trebuie sa:
 
  • storneze factura emisa in luna iulie 2025 pentru avansul incasat pentru care a colectat TVA aplicand  cota standard TVA 19%;
  • sa emita o factura pentru bunurile livrate/serviciile prestate in luna august 2025, colectand TVA prin aplicarea  cotei standard TVA  21%,  in vigoare la data faptului generator. 
Ambele facturi emise de furnizor/prestator in luna august 2025 se vor evidentia in jurnalul pentru vanzari si se vor raporta:
 
--> prin decontul de TVA cod 300, astfel:
 
  • factura de stornare: cu semnul minus la randul 16 alocat pentru “Regularizari taxa colectata”;
     
  • factura de livrare: cu semnul plus la randul 9. Normal  ar fi ca pana la data de 25 septembrie 2025 (data transmiterii decontului de TVA aferent lunii august 2025, daca perioada de raportare este luna calendaristica) sa fie emis un alt O.P.A.N.A.F. pentru decontul de TVA cod 300 prin care sa se abroge prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 1253/2021 privind decontul de TVA;
     
--> prin declaratia informativa cod 394 in cartusul C si/sau in cartusul D.

In mod similar, cumparatorul va evidentia in jurnalul pentru cumparari  facturile primite de la furnizori/prestatori in luna august 2025 urmand a fi  raportate atat prin declaratia informativa cod 394 in cartusul C, cat si prin decontul de TVA cod 300 astfel:
  • cu semnul minus la randul 34 alocat pentru "Regularizari taxa dedusa" factura de stornare a avansului incasat (19%);
     
  • la randul 24 valoarea facturii de achizitie a bunurilor cu cota standard TVA 21%.
     
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit