search

Modificare Decont de TVA: cum arata noua declaratie

Achizitie imobil cu plata in rate: Care este monografia contabila?
ANAF a publicat un proiect de ordin pentru modificarea formularului D300 - Decont de TVA. In cele ce urmeaza veti afla ce se modifica si cum arata noul formular.
Asadar, prin Legea nr. 88/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 12 aprilie 2023, au fost aduse modificari si completari dispozitiilor privind taxa pe valoarea adaugata, in scopul introducerii unor scutiri de taxa pe valoarea adaugata pentru anumite operatiuni economice.

Astfel, prin completarea prevederilor art. 294 din Codul fiscal, s-a prevazut scutirea de taxa pe valoarea adaugata si pentru:

a) serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, precum si serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unitati spitalicesti prestate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza prevederilor art. 25 alin. (41) din Codul fiscal, daca acestea sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz;

b) livrarile de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii si echipamente de protectie, materiale si consumabile de uz sanitar, destinate in mod normal utilizarii in domeniul ingrijirilor de sanatate sau pentru utilizarea de catre persoanele cu handicap, bunuri esentiale pentru compensarea si depasirea handicapurilor, altele decat cele prevazute la lit. c) si d), precum si adaptarea, repararea, inchirierea si leasingul unor astfel de bunuri, efectuate catre unitati spitalicesti din reteaua publica de stat, precum si cele efectuate catre entitati nonprofit inscrise in Registrul public organizat de ANAF in baza art. 25 alin. (41) din Codul fiscal, daca acestea sunt destinate unitatilor spitalicesti detinute si exploatate de entitatea nonprofit sau celor din reteaua publica de stat, dupa caz;

c) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;

d) livrarea de produse ortopedice.

Ce se introduce in Decontul de TVA

Avand in vedere aceste modificari, Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile din cadrul Ministerului Finantelor, prin adresa nr.740876/14.06.2023, a solicitat introducerea in formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" a doua noi randuri, in care persoanele impozabile sa raporteze, distinct fata de alte operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata, informatii privind operatiunile scutite potrivit noilor prevederi legale.

In acest sens, s-a solicitat completarea denumirii randului 14 cu sintagma ”din care” si introducerea, dupa randul 14 din formular, a doua noi randuri, respectiv:

- randul 14.1, pentru livrarile de bunuri/ prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal si

- randul 14.2, pentru livrarile de bunuri scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.

Solicitarea de completare a formularului de decont are ca scop asigurarea unei identificari facile a acestor operatiuni, precum si asigurarea posibilitatii de efectuare a unor analize si evaluari./'

Cum arata Formularul 300 - Decont de TVA >>



Extras din Proiectul de Ordin:

ART. I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 791 din 17 august 2021, Partea I, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Anexa nr. 1, prin care se aproba modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", se inlocuieste cu Anexa, care face parte integranta din prezentul ordin.

2. La Anexa nr. 2, randul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”Randul 14 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind:

- baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (1), art. 295 si 296 din Codul fiscal;

- baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b) din Codul fiscal, in cazul in care cumparatorul sau clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;

- baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 294 alin. (5) din Codul fiscal;

- baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere potrivit altor dispozitii legale.”

3. La Anexa nr. 2, dupa randul 14, se introduc doua noi randuri, randul 14.1 si randul 14.2, cu urmatorul cuprins:

”Randul 14.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal.

Randul 14.2 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind baza de impozitare pentru operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 alin. (5) lit. c) si d) din Codul fiscal.”

ART. II - Decontul de taxa pe valoarea adaugata, prevazut in anexa la prezentul ordin, se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii in care prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ART. III - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

ART. IV - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 

Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1734127200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici