search

Modificari fiscale 2024 in privinta microintreprinderilor: noul proiect al MFP

Recent, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un Proiect de OUG care vizeaza schimbari fiscale pentru microintreprinderi. Pe langa acestea, MFP vine cu noi modificari la final de an si privind impozitul pe profit, impozitul pe venit si contributii sociale obligatorii, accize si nu numai.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

1. Conditia de detinere de catre asociati/actionari a trei microintreprinderi

Q In scopul intaririi regulilor de prevenire a fragmentarii afacerilor prin care se urmareste accesul la aplicarea regimului de impozitare a microintreprinderilor, se extinde analiza conditiei actuale de detinere directa de catre asociati/actionari a peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la detinerea indirecta.

In acelasi timp, pentru ca sistemul de impozitare este unul favorabil se propune si reducerea numarului de microintreprinderi detinute de un actionar/asociat, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare la o singura microintreprindere.

Masura propune restrangerea sferei de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor avand in vedere necesitatile de consolidare bugetara precum si respectarea de catre Romania a termenelor si jaloanelor stabilite prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) in domeniul reformei fiscale.

2. Conditia privind depunerea situatiilor financiare anuale


Se propune instituirea unei conditii legate de obligatia depunerii la termen a situatiilor financiare anuale pentru incadrarea in sistemul fiscal al microintreprinderilor. Verificarea aplicarii conditiei se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

3. Situatia intreprinderilor legate

Se reglementeaza ca in cazul in care o microintreprindere se gaseste in relatii speciale, cu alte persoane juridice romane, care conduc la incadrarea acestora in categoria «intreprinderilor legate», definite potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, conditia legata de stabilirea valorii plafonului de 500.000 euro sa se verifice pe baza veniturilor insumate pentru toate intreprinderile legate, inclusiv cu cele ale persoanei care verifica indeplinirea conditiilor de microintreprindere.

4. Microintreprinderile din domeniul HoReCa

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, se abroga prevederile speciale referitoare la persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul HoReCa.
Se propune ca aceste persoane juridice romane sa aplice regulile generale ale sistemului de impunere pentru microintreprinderi, inclusiv in ceea ce priveste verificarea conditiilor de incadrare sau de iesire din sistemul de impunere pentru microintreprinderi.
Intrucat pentru anul fiscal 2023 microintreprinderile din domeniul HoReCa au fost exceptate, potrivit legii, de la indeplinirea conditiilor de incadrare in acest sistem, se propune ca microintreprinderile care au desfasurat activitati in domeniul HoReCa, pana la data de 31 decembrie 2023, sa aplice conditia de a nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal 2024.

5. Activitati de intermediere in domeniile asigurarilor si reasigurarilor

Se propune introducerea, pentru persoanele juridice romane care realizeaza venituri conexe din activitati de asigurare si reasigurare, unei reguli pentru pastrarea acestora in sfera de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in situatia in care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale.

7. Inactivitatea temporara

Se propune o regula fiscala pentru persoana juridica aflata in inactivitate temporara, respectiv ca acestea raman in sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate, urmand ca la data inscrierii in Registrul Comertului a mentiunii de reluare a activitatii, sa verifice daca indeplineste conditiile prevazute pentru aplicarea acestui sistem.

8. Redirectionarea sponsorizarilor, eliminarea scaderii din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a sponsorizarilor, a burselor acordate elevilor scolarizati in invatamantul profesional - dual si a aparatelor de marcat electronice fiscale

Se propune:
- eliminarea redirectionarii valorii ramase neutilizate pentru cheltuielile efectuate cu sponsorizarile;
- eliminarea scaderii din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a sponsorizarilor, burselor acordate elevilor scolarizati in invatamantul profesional - dual si a aparatelor de marcat electronice fiscale.

9. Masuri tehnice
Sunt propuse si masuri tehnice, necesare pentru corelarea legislativa a modificarilor reglementate. 

Important! Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

Toate modificarile pot fi consultate integral in Proiectul MFP >>

Foto: pexels.com



Noutati contabile 1714338000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice