Modificari in sfera microintreprinderilor. Finantele s-au razgandit si au revizuit documentul - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Modificari in sfera microintreprinderilor. Finantele s-au razgandit si au revizuit documentul

Ministerul Finantelor Publice a revenit asupra documentului care modifica Codul fiscal si a imblanzit masurile luate pentru microintreprinderi. 

Scopul masurii: Necesitatea consolidarii bugetare.
 
In domeniul impozitului pe veniturile microintreprinderilor:
 
    • aplicarea optionala a sistemului de impozit pe veniturile microintreprinderilor.|
 
    • incepand cu data de 1 ianuarie 2023, persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul HORECA, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara verificarea conditiilor de incadrare in sistem si fara sa aplice regulile privind iesirea din acest sistem in cursul anului.
 
    • modificarea limitei plafonului cifrei de afaceri, prin reducerea de la 1.000.000 euro la 500.000 euro echivalent lei.
 
    • mentinerea cotei de impunere de 1% si eliminarea cotei de 3%.
    • obligativitatea existentei cel putin a unui salariat.
    • limitarea la 20% a veniturilor din consultanta si management. 
    • excluderea activitatilor din domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv activitati de intermediere in aceste domenii, din domeniul jocurilor de noroc, precum si a persoanelor juridice romane care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
    • eliminarea optiunii pentru plata impozitului pe profit in cazul microintreprinderilor care au un capital social subscris de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati.
    • instituirea unei conditii de detinere de titluri de participare de catre acelasi actionar/asociat la cel mult trei microintreprinderi, in cazul actionarilor/asociatilor care detin mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.
 
Scopul masurii: implementarea cerintelor din angajamentele PNRR referitoare la sistemul de impozitare pentru microintreprinderi.Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Viorica Ghinea - www.conta.ro
Data: 2022-07-15
Vizualizari: 3037


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-08-10
Daca te-ai decis ca e timpul sa infiintezi o firma insa nu stii de la ce sa pornesti, poti solicita ajutor. Gaminvest iti pune la dispozitie acest serviciu, care te poate indruma catre solutia buna pentru afacerea ta. In functie de ceea ce iti doresti sa deschizi, respectiv PFA sau SRL, specialistii te vor ajuta cu unele dintre cele mai bune sfaturi si eficienta a serviciului in doar 4-5 zile lucratoare. Solicita ajutor pentru infiintarea firmei dorite! Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-09
ANAF a publicat un nou buletin cu noutati legislative – nr. 28 din 3 august 2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-05
AJFP Ialomita informeaza contribuabilii interesati ca a fost modificata Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G (relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante). Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services