search

Monografie contabila pentru cheltuieli de protocol

Potrivit prevederilor art. 25, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, cheltuielile recunoscute pentru determinarea rezultatului fiscal sunt cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice precum si acelea care sunt reglementate prin acte normative in vigoare.
 
La pct. 5 alin. (1) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, se mentioneaza ca pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
La alin. (5) al aceluiasi pct. 5 se prevede ca limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II din Codul fiscal.
 
Societatea care realizeaza venituri si cheltuieli isi acopera toate cheltuielile evidentiate in costuri din veniturile realizate, inclusiv cheltuielile cu organizarea unor evenimente pentru clientii ei.
 
Ca urmare, indiferent de contul de cheltuieli in care sunt inregistrate, sumele privind masa, inchirierea unor sali, serviciile si diferite produse achizitionate pentru tratarea partenerilor de afaceri, trebuie sa se incadreze in limita cheltuielilor prevazuta la alin. (3) al art. 25.
 
Important! Potrivit art. 25 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicate asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.
 

Cheltuieli de protocol - baza de calcul

Baza de calcul al cheltuielilor de protocol se determina dupa urmatoarea formula:
 
Baza de calcul = (Total venituri Total cheltuieli) Cheltuieli cu impozitul pe profit curent si amanat Cheltuieli de protocol
 
Inregistrarea cheltuielilor de protocol, daca indeplinesc aceasta destinatie, se face prin nota contabila:
 
% = 401
6231
4426
 
Si:
 
401 = 5121/5311


Informatii oferite de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Foto: pixabay.com
 


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile