search
conta.ro cauta meniu
search

Monografie contabila sponsorizare: Cum se intocmeste corect si ce conturi se utilizeaza

In randurile urmatoare, specialistul PortalContabilitate.ro va explica modul in care o societate care inregistreaza profit la sfarsitul anului poate redirectiona o parte din acesta catre un ONG, evidentiind atat tratamentul contabil, cat si implicatiile fiscale aferente.

Sponsorizarea acordata unui ONG poate fi:
 
- in bani, acordarea de numerar cash sau virament bancar;
- in bunuri (imobilizari corporale sau stocuri);
 
Potrivit aArt. 25 alin. (4) lit. i) Codul fiscal reglementeaza conditiile de deducere a cheltuielilor privind sponsorizarea.
“(4)Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (41).”
 
Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea prevede:
 
“ART. 1 Jurisprudenta
(1) Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
(2) Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
(3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.
(4) Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.
(5) In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
 
ART. 4
(1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
(2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile prevazute la art. 1 alin. (3).”
 
Asadar, cheltuielile privind sponsorizarea sunt cheltuieli efectuate potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sponsorizarea in bani

La calculul rezultatului fiscal acestea sunt considerate cheltuieli nedeductibile, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat, daca se respecta limitele:
- 0,75% din cifra de afaceri;
- 20% din impozitul pe profit datorat.
 
Conditia scaderii din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime a sumelor aferente cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, este ca beneficiarul sponsorizarii sa fie inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale , publicat pe site-ul A.N.A.F. www. anaf.ro sectiunea servicii online/registre/registrul entitatilor/unitatilor de cult.

 
Cheltuielile cu sponsorizarea se deduc la fiecare termen de plata al impozitului pe profit in limitele mai sus mentionate, dar prin D101 se finalizeaza suma care se poate deduce din impozitul pe profit.
 
Astfel daca in cursul trimestrelor ati dedus din impozitul de plata cheltuieli cu sponsorizarea dar la final obtineti pierdere fiscala, rezulta ca aceste cheltuieli nu mai pot fi deduse, deci vor ramane nedeductibile dpdv fiscal.
 
Platile in cursul anului 2025 se vor realiza direct de catre firma dvs., in calitate de sponsor, catre beneficiarul sponsorizarii.
 
Ulterior, daca odata cu finalizarea calcului de impozit pe profit, se constata ca societatea ar fi mai putut sa sponsorizeze in plus, atunci aceste sume se vor regulariza odata cu depunerea formularului 101. Suma care se poate redirectiona este reglementat la art. 42 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Astfel, daca la final de an rezulta din D101 ca ramane plafon neutilizat in cursul anului puteti recurge la redirectionarea sumei neutilizata in 2025 din fondul de sponsorizare, prin formularul 177.
 
Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
 
Compartimentul de specialitate din cadrul ANAF intocmeste lista privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe venitul microintreprinderilor, care cuprinde contribuabilii care au depus cereri corecte (forrmular 177 + contract sponsorizare) si care nu inregistreaza obligatii de plata reprezentand impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor, precum si entitatile beneficiare.
 
De asemenea, se verifica daca entitatile beneficiare care au obligatia inregistrarii in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale figureaza in acest registru.
 
In termen de 45 de zile de la depunerea formularului 177 ANAF va prelucra cererea si va plati direct catre ONG de exemplu, suma ceruta pentru redirectionare de catre societatea dvs.
 
Societatea poate sa transfere din contul bancar/din casierie (daca se respecta plafoanele pentru plati in numerar) direct catre entitatea sponsorizata. Cheltuiala va fi nedeductibila, insa valoarea va fi scazuta din impozitul pe profit.
 
Monografie contabila:
6584 = 5121/5311

Sponsorizare in bunuri

Sponsorizarea in bunuri are acelasi tratament fiscal ca si sponsorizarea in bani, doar ca singura diferenta apare la implicatiile TVA. Mai exact, trebuie analizat daca pentru bunurile acordate cu titlu gratuit, s-a dedus TVA si daca este necesara vreo ajustare in acest sens.
 
Din punctul de vedere al TVA, tratamentul aplicabil este prevazut la art. 270 alin.8 lit. c) din Codul fiscal si pct. 7 alin.12 din Normele de aplicare, astfel:
“(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice;”
 
pct. 7, alin. (12):
“b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal.”
 
Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
 
Astfel, se compara suma tuturor sponsorizarilor in bunuri dintr-un an cu plafonul de 3 la mie din cifra de afaceri.
 
Daca sunt depasiri, se impune colectarea TVA aferenta depasirii prin emiterea unei autofacturi si inregistrarea contabila:
635 = 4427
 
Din punct de vedere contabil:
 
a) Achizitie bunuri:
3xx=401
 
b) Acordarea bunurilor prin sponsorizare:
6584 Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizari = 3xx
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici