Banca centrala trebuie sa atraga atentia populatiei asupra riscurilor generate de indatorarea excesiva in valuta, aceasta constituind unul dintre factorii de risc pentru economia romaneasca, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"BNR trebuie sa deschida ochii romanilor si sa le arate ca, daca se indatoreaza in valuta - in euro, franci elvetieni - si daca se intampla ceva si leul se devalorizeaza cu 10%, de exemplu, pentru o firma este mai simplu sa isi refaca cashflow-ul, dar pentru o persoana fizica este mai greu", a afirmat Negritoiu.
Totodata, acesta a aratat ca adancirea deficitului de cont curent, pe langa cresterea creditului de retail in valuta, constituie un semnal de alarma pentru economie.
"Normele cerute de banca centrala, putin prea sofisticate"Presedintele ING Romania este de parere ca Banca Nationala a Romaniei are rolul de a analiza profilul de risc al bancilor comerciale inainte de a aviza noile norme de creditare si, totodata, are rolul de a avertiza consumatorul roman asupra riscului de supraindatorare.
ING Bank Romania are statutul de sucursala a ING Bank NV Amsterdam si nu are nevoie de validarea normelor de catre banca centrala, deoarece activitatea sa este supravegheata de banca centrala din Olanda.
"Nu am depus un set de norme la BNR, intrucat noi folosim normele bancii-mama, impuse la randul lor de banca centrala a Olandei. Consideram ca aceste norme au un grad inalt de prudentialitate. Sunt de parere ca normele cerute de banca centrala a Romaniei sunt putin prea sofisticate", a spus Negritoiu.
Trebuie avuta in vedere o corectie a leuluiFacand referire la cursul de schimb, directorul general al ING Bank a opinat ca aprecierea monedei nationale nu poate continua astfel, leul fiind supraevaluat.
"Am vazut o serie de analize si trebuie avuta in vedere o corectie a leului, mai ales in vederea intrarii in ERM II (mecanismul ratelor de schimb, anterior adoptarii euro - n.r.)", a aratat Negritoiu.
Acesta vede aprecierea leului ca rezultat al tranzactiilor speculative, insa, daca este analizata competitivitatea, se poate observa ca "nu mai este loc pentru aprecierea leului".
Acord ING Bank-Eximbank in sprijinul IMMING Bank Romania si Eximbank au incheiat ieri un acord in urma caruia banca de export-import va oferi garantii si va compensa partial dobanda creditelor acordate de ING Bank intreprinderilor mici si mijlocii. "ING are o penetrare de piata de 75% pe multinationale, 50% pe firme romanesti mari si 12-15% pe IMM. Vrem sa acceleram expunerea pe IMM, iar acordul Eximbank face parte din instrumentele folosite", a spus Misu Negritoiu. Acesta a aratat ca acordul prevede compensarea pana la 50% din dobanda la creditele in lei, oferirea de garantii si colaborarea cu Eximbank la finantarea unor imprumuturi sindicalizate si la acoperirea riscurilor diverselor tranzactii.
Mai multe proiecte ale IMM vor deveni astfel eligibile pentru finantari de la ING prin garantia oferita de Eximbank, pe baza careia banca de export-import isi asuma angajamentul de a plati ING pana la 80% din valoarea creditului nerambursat de client.
Negritoiu a mentionat ca banca nu se bazeaza pe garantia Eximbank decat in ultima instanta si ca isi asuma raspunderea ca si cum riscul ar fi in intregime al institutiei.
Banca vrea sa intre pe finantari imobiliare si pentru proiecteDirectorul general al ING Bank a declarat ca institutia de credit intentioneaza sa introduca in acest an finantari imobiliare pentru companii, precum si finantari pentru proiecte.
"Vrem sa intram pe partea de imobiliare, legat de creditarea pe ansamblu a unei societati comerciale. Daca ai o firma careia ii acorzi capital de lucru, poti sa ii dai un credit si pentru dezvoltarea retelei sau a spatiului de birouri. Acest lucru se va intampla spre sfarsitul acestui an", a afirmat Negritoiu.
In ceea ce priveste finantarea proiectelor, Negritoiu a precizat ca banca este interesata de acordarea creditelor de valoare mare. "Purtam deja discutii cu niste clienti pentru proiecte industriale, fiind vorba de sume de 100-200 milioane euro", a adaugat Negritoiu.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<