search

Noi modificari de la 1 iulie 2024 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii

Predarea contabilitatii unei SRL: Expertul contabil este obligat sa predea baza de date si in format electronic?
In cadrul ANAF s-a efectuat o evaluare a activitatii fiscale a contribuabililor mari, cu scopul de a identifica corect entitatile economice cu cea mai semnificativa contributie la veniturile fiscale. Astfel, s-a concluzionat ca este necesar sa se reduca numarul de mari contribuabili, luand in considerare criteriul de baza agregat, raportat la ponderea lor in veniturile bugetare declarate.

Liste contribuabili: noi modificari de la 1 iulie 2024

In acest sens, printr-un recent proiect de ordin ANAF se reglementeaza predarea de la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili catre administratiile judetene ale finantelor publice, respectiv catre Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti, a unui numar de 1000 de contribuabili, avand in vedere criteriul de baza agregat. Aferent acestor contribuabili, exista 64 de contribuabili selectati in baza criteriului de grup fiscal unic.  

Drept urmare, numarul de contribuabili ce nu se vor mai afla in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2024, este de 1064, din care Administratiile judetene ale finantelor publice vor primi in administrare un numar de 676 contribuabili mijlocii, iar Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti va primi un numar de 388 contribuabili mijlocii.

Sumele declarate in anul 2022 de catre contribuabilii ce se afla in administrarea DGAMC incepand cu 1 ianuarie 2024, reprezinta 51,22% din sumele declarate la nivel national.

Totusi, cei mai mari 1424 de mari contribuabili detin o pondere de 46,42% din sumele declarate la nivel national, iar cei 1064 care nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil reprezinta doar 4,8% din aceste sume.

In acest context, cei 1064 contribuabili ce nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil au o pondere redusa a sumelor declarate bugetului general consolidat.

Eliminarea acestor contribuabili din categoria marilor contribabili permit DGAMC sa isi orienteze eforturile pentru sustinerea categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal, oferind acestora servicii publice de o inalta calitate. 

Nu trebuie neglijata nici reducerea sarcinilor ce revin contribuabililor, in sensul in care pentru cei 676 de contribuabili ce vor fi adminstrati drept contribuabili mijlocii, deplasarea la sediul organului fiscal (Administratiile judetene ale finantelor publice) este mai facila decat deplasarea acestora la sediul DGAMC din Bucuresti.

Diminuarea pachetului de mari contribuabil de la data de 1 iulie 2024 cu 1064 de societati presupune majorarea corespunzatoare a numarului de contribuabili mijlocii ce vor fi administrati cu aceeasi data, de la maxim 20.000 contribuabili mijlocii la maxim 25.000 contribuabili mijlocii, astfel ca se impune si modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare."

Atentie! Ca sa se aplice, proiectul de ordin trebuie aprobat de ANAF si publicat in Monitorul Oficial.


 

Foto: pixabay.comAtentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024