search
conta.ro cauta meniu
search

ONG: poate desfasura activitati de sponsorizare pentru o alta asociatie non-profit?

O organizatie non-profit care nu desfasoara activitati economice si obtine venituri exclusiv din sponsorizari poate, la randul sau, sa ofere sponsorizari unei alte organizatii non-profit? Aceasta este o intrebare importanta pentru ONG-urile care se bazeaza pe sponsorizari pentru a-si finanta activitatea. 
 
Potrivit art. 4 din Legea nr. 32/1994 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi beneficiar al sponsorizarii:
 
  • orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
     
  • institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
     
  • pot fi sponsorizate, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
     
  • orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.

Sponsorizarea se realizeaza numai pe baza de contract incheiat intre sponsor si beneficiar, in care se vor consemna suma sponsorizarii, precum si durata efectuarii acesteia.
 
Sponsorizarea poate consta in bani, bunuri materiale sau servicii.
 
Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare sau de mecenat din surse obtinute de la buget.
 
Persoanele juridice fara scop patrimonial sunt platitoare de impozit pe profit prin urmare acestea vor aplica regimul de deducere al acestor cheltuieli prevazut la art. 25 alin (4) lit. i) din Codul Fiscal.
 
Astfel, sunt cheltuieli nedeductibile cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

 
Acesti contribuabili scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
 
  • valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
  • valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
 
Persoanele juridice depun anual Declaratia 107 Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private.
 
Prin urmare, un ONG poate desfasura activitati de sponsorizare din sumele obtinute din alte sponsorizari singura interdictie fiind cea referitoare la sponsorizarile efectuate din sumele obtinute de la buget.
 
Cheltuiala aferenta este nedeductibila, suma se poate deduce numai din impozitul pe profit in situatia in care ONG-ul ar obtine profit si datoreaza impozit.


Explicatii oferite in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici