search

Operatia a reusit. Pacientul a murit.

Vineri, 6 decembrie 2024 - termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale
Premierul Emil Boc a cedat presiunilor protestelor de strada si celor ale Opozitiei greviste si si-a depus demisia. Avem un premier interimar si un premier desemnat sa formeze un nou cabinet: un om care ridica semne de intrebare inca de la numire pentru ca vine din Serviciile Secrete, Mihai Razvan Ungureanu. Care sunt premisele de la care pleaca?

"Din punctul meu de vedere, dincolo de elementele de ordin politic care au dus la decizia Premierului Boc de a demisiona, eu cred ca Executivul demisionar a fost unul de succes. Cu siguranta mai competent si responsabil decat dezmatul economic reprezentat de Guvernul Tariceanu, infinit mai putin corupt si mult mai bine intentionat decat Executivul lui Adrian Nastase.

Era insa nevoie de o schimbare. Romanii au nevoie de figuri noi care sa le genereze incredere. Degeaba spui ce trebuie spus, comunici lucrurile corect, daca oamenii nu mai sunt dispusi sa te asculte. Pentru asta e nevoie de oameni noi, capabili sa continue pe drumul reformelor si sa vina cu un nou suflu." (Elena Udrea pe blogul personal)

Nu e o idee noua cea cu care se desparte de guvernare d-na fost ministru. Cu ea incheie mandatul premierul demisionar. Si ne-a mai spus-o si presedintele Traian Basescu: crestere economica, situatie mult mai buna decat alte state vestice.

La numirea unui nou candidat pentru pozitia de premier, presedintele afirma (in mod destul de surprinzator) aceeasi idee ciudata: "Nu e vorba de nici o manevra, decat nevoia de a incerca revitalizarea credibilitatii guvernului". Ca si cum lipsa de credibilitate a guvernului nu este semnul unei probleme mai profunde ci doar problema in sine.

Cenusa in cap e greu sa iti pui. Dar fostul premier reuseste sa iasa din scena cu demnitate, in timp ce in jurul sau, cei care raman trag tare sa sublinieze cat de bine si-au facut cu totii treaba. Raman ministri care trag sperante in continuarea mandatului sub un nou premier, pentru ca au facut performanta (dar aici intervin frecusurile din partid si cine are credit si cine nu). Ramane presedintele. Capitanul de nava care nu si-a ratat niciodata destinatia si care acum tine tare de pozitie in fata amenintarii opozitiei de a nu valida un nou prim ministru cu scopul de a forta alegeri anticipate: "Am convingerea ca Romania ar avea probleme formibdabile, si de credibilitate, si de finantare".

Emil Boc a facut un gest onorabil. A avut un discurs decent si suficient de responsabil. In schimb, afirmatia Elenei Udrea pare ca ar explicita scurtele fraze ale presedintelui. Poate ca e un curent de opinie. Acesta ca guvernul si-a facut treaba, presedintele nici nu intra in discutie, dar ce te faci ca oamenii pur si simplu nu te mai cred?!"Un nou guvern trebuie sa marcheze un nou inceput asezat pe succesele guvernului anterior, legate de stabilizarea macroeconomica".(Traian Basescu, citat de HotNews)

Puterea isi aroga meritul pentru rezultatele bune in cifre la nivel macroeconomic, dar se dezice de responsabilitatea lipsei de credibilitate. Mai mult, arunca cu pietre catre opozitia care boicoteaza lucrarile Parlamentului, ca si cum gestul lor ar fi iresponsabil si nejustificat.

De aici porneste noul premier in formarea unui nou guvern care sa reabiliteze increderea romanilor in clasa politica: de la o imagine proprie catinel sifonata suprapusa peste un context in care toata lumea aplauda premierul demisionar, dar nimeni altcineva nu este responsabil pentru lipsa de credit a clasei politice si guvernarii curente in fata populatiei. Ce ziceti, are sanse in aceasta misiune?

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici