search

Plafoane pentru plati in numerar - TOATE modificarile aduse de OUG 115/2023

Consultantul fiscal Ionut Jinga a explicat pentru PortalContabilitate.ro care sunt principalele modificari aduse plafoanelor pentru plati in numerar de OUG 115/2023, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1139 din 15 decembrie 2023.
 
1. Creste plafonul zilnic de plati in numerar din avansuri spre decontare, de la 1000 lei la  5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
2. Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele juridice (inclusiv PFA,II,IF) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana. Noutatea consta in eliminarea din aceasta prevedere a operatiunilor de primiri sau restituiri de imprumuturi si alte finantari.
 
3. Operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele juridice (inclusiv PFA,II,IF) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de 25% din suma incasata/platita, dar nu mai putin de 500 lei.
 
4. Sumele in numerar aflate in casieria persoanele juridice (inclusiv PFA,II,IF) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. In cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor si hipermagazinelor care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 500.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
 
Supermagazin - structura de vanzare cu suprafata medie sau mare intre 1.000 m2 si 2.500 m2, utilizata pentru comert specializat ori nespecializat, care comercializeaza marfuri alimentare si/sau nealimentare, avand drept caracteristici autoservirea si plata marfurilor la casele de marcat amplasate la iesire.
 
Hipermagazin - structura de vanzare cu amanuntul, cu suprafata de peste 2.500 m2, utilizata pentru comert specializat si/sau nespecializat, care comercializeaza marfuri alimentare si/sau nealimentare, avand drept caracteristici: prezenta tuturor raioanelor, inclusiv a celor cu vanzatori, case de marcat amplasate la iesirea din fluxul de autoservire, sector de alimentatie publica reprezentat prin una sau mai multe sali de consumatie, amplasarea in zonele periferice ale orasului, in centrele comerciale ori in parcurile comerciale.
 
5. Se abroga prevederea potrivit careia in cazul persoanelor juridice (inclusiv PFA, II, IF) care au organizate mai multe casierii, plafoanele sunt aplicabile pe fiecare casierie in parte (vezi pct 6).
 
6. Sucursalele si alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie si/sau cont deschis la o institutie de credit aplica in mod corespunzator prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie in parte.
 
Data intrarii in vigoare: Toate prevederile de mai sus intra in vigoare la 15.12.2023, cu exceptia amenzilor de la pct. 3 (25.12.2023).
 

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice