Incepand cu data de 1 iulie 2025, cadrul legislativ fiscal din Romania aduce modificari si obligatii semnificative pentru contribuabili.
Prevederile prezentate mai jos reflecta principalele modificari legislative aplicabile de la 1 iulie 2025 si contureaza directiile principale pe care contribuabilii trebuie sa le urmeze pentru a evita sanctiunile si pentru a asigura conformitatea cu cerintele in vigoare.
- Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin 'Notificarea de conformare RO e-TVA', ca raspuns la aceasta; (Termen: 20 de zile de la data primirii notificarii).
- Constituie contraventie, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiei persoanei impozabile de a trimite raspunsul la 'Notificare' si se sanctioneaza cu amenda:
* de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii,
* de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii,
* de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
- Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul organelor fiscale centrale.
- Contraventiei prevazute ii sunt aplicabile:
* dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
* dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017.
- Nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoarea adaugata.
(O.U.G. Nr. 138/04.12.2024 de modificare a O.U.G. nr. 70/21.06.2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale)
Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
* Asociatiile si fundatiile constituite in baza O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru facturile emise incepand cu data de 01.07.2025.
Persoanele prevazute mai sus care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si care desfasoara activitati economice, care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului national RO e-Factura aveau obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, prin depunerea formularului 082 'Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu' pana la data de 01.07.2025.
Persoanele prevazute mai sus care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si care INCEP sa desfasoare activitati economice, pentru facturile emise incepand cu data de 01.07.2025 au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, inainte de a incepe desfasurarea activitatilor economice, prin depunerea formularului 082 'Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu'.
Aceste persoane sunt inscrise in registru in termen de 3 zile lucratoare de la data solicitarii.
Registrul RO e-Factura obligatoriu devine operational incepand cu data de 1 iulie 2025.
Incepand cu data de 1 iulie 2025 operatorii economici care livreaza bunuri/ presteaza servicii catre persoanele prevazute mai sus care sunt inscrise in Registrul RO e-Factura obligatoriu, vor avea obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura.
* NOTA: Prevederea conform careia Agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aveau obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru facturile emise incepand cu data de 01.07.2025 se decaleaza la data de 1 octombrie 2025 (vor solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu prin depunerea formularului 082 'Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 octombrie 2025).
Totusi, pana la data de 1 octombrie 2025 persoanele prevazute mai sus pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura si sunt obligate sa se inregistreze in Registrul RO e-Factura optional prin depunerea formularului 081 'Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional'.
Operatorii economici care livreaza bunuri/presteaza servicii catre persoanele prevazute mai sus nu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii sunt inscrisi in:
- Registrul RO e-Factura optional sau,
- Registrul RO e-Factura obligatoriu, incepand cu data de 1 octombrie 2025.
* Incepand cu data de 1 iulie 2025 nerespectarea de catre operatorii economici, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA , a obligatiei de a transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in relatia B2C (respectiv tranzactia efectuata intre un operator economic si o persoana neimpozabila/ persoana fizica) se va sanctiona cu amenda:
- de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii,
- de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii,
- de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
* Incepand cu data de 1 iulie 2025 nerespectarea de catre organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi in numele si in contul furnizorilor, indiferent daca furnizorii sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA , pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul operatiunilor de executare silita sau de valorificare a bunurilor mobile si imobile sechestrate in cadrul procesului penal, a obligatiei de a transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura se va sanctiona cu amenda:
- de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare factura emisa.
(O.U.G. nr. 69/2024 de modificare a O.U.G. nr. 120/2021 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania)
Prin OUG nr. 67/2023 s-a instituit masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor care consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa la ordonanta, dupa cum urmeaza:
a) cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.
NOTA: se prelungeste perioada de aplicare a OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare de la 30.06.2025 pana la data de 30.09.2025 inclusiv.
(OUG nr. 34/27.06.2025 pentru modificarea art. 8 din OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, precum si a art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole)
Declaratia informativa privind fisierul standard de control fiscal D406
* Constituie contraventii aplicabile pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a fisierului standard de control fiscal;
b) depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal.
Intrucat perioada de gratie de 3 luni pentru prima raportare in cazul contribuabililor care au obligatia de transmitere trimestriala a formularului 406 'Declaratie informativa privind fisierul standard de control fiscal' a expirat la data de 30.06.2025 , incepand cu data de 1 iulie 2025 contraventiile de mai sus se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. b).
Conform art. 339 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala dispozitiile de mai sus se completeaza cu prevederile O.G nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(Ordin nr. 1783/04.11.2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/ platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/ platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal)