search

Prevederi noi privind incadrarea organismelor internationale de drept public drept persoane impozabile din punct de vedere al TVA


Legea nr. 187/2015 de modificare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 499 din 7 iulie 2015 reglementeaza conditiile in care organismele internationale de drept public pot fi considerate persoane impozabile din punct de vedere al TVA.

Organismele internationale de drept public reprezinta organizatiile internationale interguvernamentale, constituite de catre state care sunt parti la acestea, in baza unor tratate sau a altor instrumente juridice specifice dreptului international public si care functioneaza conform actelor lor constitutive, statutelor lor sau altor documente care emana de la acestea, fiind guvernate de normele dreptului international public, si nu de dreptul intern al vreunui stat.

Conform noilor prevederi introduse prin Legea 187/2015, organismele internationale de drept public nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia:

- activitatilor care ar produce distorsiuni concurentiale daca acestea ar fi tratate ca persoane neimpozabile.

Distorsiuni concurentiale rezulta atunci cand aceeasi activitate este desfasurata de mai multe persoane, dintre care unele beneficiaza de un tratament fiscal preferential, astfel incat contravaloarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate de acestea nu este grevata de taxa, fata de alte persoane care sunt obligate sa greveze cu taxa contravaloarea livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate.

- activitatilor desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa fara drept de deducere;

- urmatoarelor activitati >>> Cititi articolul integral aici.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice