search

Primarului Clujului, retinut de DNA

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Miercuri, in urma descinderii procurorilor de la DNA acasa si la biroul primarului din Cluj-Napoca, acesta a fost retinut impreuna cu sotia sa pentru 24 de ore. Nu exista un comunicat oficial, dar se pare ca motivul ar fi licitatiile care s-au facut in ultimul timp si in primul rand cea privind curatenia orasului, castigata de firma lui Silviu Prigoana.

Sorin Apostu este presedintele local al PDL si succesorul lui Emil Boc la primaria orasului. In timpul mandatului lui Emil Boc, Apostu a detinut functia de Director Tehnic al Primariei. In acest moment era considerat omul cu cele mai mari sanse pentru inca un mandat.

Saptamana trecuta a fost retinut si vicepresedintele CJ, Radu Bica, si el membru PDL , pentru luare de mita. Desi nu avea atributia de a organiza el vreo licitatie, se pare ca ar fi luat mita 25 de mii de euro pentru a facilita obtinerea serviciului de mentenanta a stadionului, in favoarea unei firme.

Asadar, se pot lua in calcul mai multe scenarii. Unele spun ca ar fi mana lui Traian Basescu, presedintele dorind astfel sa credibilizeze lupta anticoruptie, altul ca e vorba de razbunari locale intre tabara PDL din Consiliul Judetean si cea PDL din Primarie, scenariu destul de plauzibil avand in vedere conflictele deschise dintre tabere. Alt scenariu ii atribuie opozitiei meritul de a ataca puterea: suntem in an preelectoral!

Ei bine, oricare poate fi adevarat, dar iata ca mintea noastra pervertita de atatia ani de minciuni si conspiratii nu mai poate concepe ca totul sa fie adevarat. Adica Apostu sa fie cercetat din motive serioase de niste procurori care-si fac treaba. Acesta ar fi stirea buna pentru cetatean. Dar cetateanul nu o mai crede, nu o mai ia in serios, nu mai vrea sa admita ca realitatea bate filmul. Vede de fiecare data o productie SF cu politicieni si oameni de afaceri amestecati in combinatii cu mize mari. Sa fie lovitura la Basescu, sau de la Basescu?

In fond, haideti sa facem un exercitiu de perceptie in normalitate. Sa nu ne mai intereseze pentru o clipa cine ar fi in spatele acestor evenimente ci ce efectele pe care le pot avea ele.

1. Pot scutura clasa politica: daca nici Apostu, primarul pe care presedintele Basescu l-a sunat sa-i spuna "La multi ani!" de ziua lui, mana dreapta a premierului Boc, nu mai este protejat de partid, atunci cine ar mai putea fi?

2. Aceste evenimente pot aduce in prim-plan oameni noi, pot schimba vechile clici de partid.

3. Sau pot, si asta este cel mai important, sa reduca fenomenul coruptiei care sufoca administratia din Romania.

4. Si in sfarsit, pot sa lamureasca o situatie ambigua: daca nu este vinovat va castiga inca un mandat, populatia percepandu-l ca victima a unui abuz, iar daca este vinovat se va face dreptate. Oricum, de multi ani i se spunea primarul fifty-fifty, acum are ocazia sa-si intareasca sau sa-si ingroape porecla.

Pentru noi, cetatenii, faptul este de bun augur. Cu sau fara jocuri de culise, daca procuratura isi face treaba si cand e vorba de oamenii puterii, nu poate fi decat un lucru bun. Pentru ca, haideti sa ne amintim, va imaginati un primar important din PSD retinut de procurori pe vremea lui Nastase? Dimpotriva, s-au dus sa-l apere pe Bivolaru in fata tribunalului.
Iar in timpul mandatului lui Tariceanu, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, prieten si coleg de partuid cu acesta, nu a beneficiat de atata zel din partea procurorilor DNA. El a fost cercetat si uitat de organele DNA, in cazul lui nu s-a intamplat nimic, desi Nicoara a dat un contract unei firme din Austria pentru un studiu la Aeroport, fara licitatie, in conditiile in care asociat acolo era prietenul si asociatul lui din Cluj. Dosarul s-a ratacit si toata lumea a uitat de Marius Nicoara.

Asadar, daca nu e film ci realitate, suntem pe drumul cel bun.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice