search

Procedura de inregistrare si radiere din Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

Prin Ordinul A.N.A.F. nr.1503/2016, publicat in M.O. nr. 403 din 27 mai 2016 s-au aprobat:

a) Procedura de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare;

b). Procedura de radiere , la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Totodata, prin ordin s-a aprobat modelul, continutul si instructiunile de completare ale urmatoarelor formulare:

1). "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" - formularul (097),
2). "Decizie de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare",

3). "Instiintare privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare"

4). "Decizie de indreptare a erorilor materiale privind inregistrarea/radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare".

Referitor la inregistrarea, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal si care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare depun Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare- formularul 097, prevazuta la art. 324 alin.(12) din Codul Fiscal, din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinata potrivit prevederilor art. 282 alin.(3) lit. a) din Codul Fiscal, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

Notificarea se depune de persoana impozabila la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, in vederea inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Inscrierea in registru se realizeaza pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea de contribuabil.

Persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei, potrivit dispozitiilor art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul Fiscal, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs.

Persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in regim normal, conform art. 316 din Codul Fiscal, in cursul anului calendaristic, pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel acestea sunt inscrise de organul fiscal competent in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Referitor la radierea, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

1.Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depus formularul 097 - Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.

2. Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna formularul 097 la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, in vederea iesirii din sistemul TVA la incasare. in acest caz se aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

3. Persoana impozabila este radiata din oficiu din registrul persoanelor Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare impozabile in cazul in care organul fiscal a anulat, la cerere sau din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA avuta in baza art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Important:Persoanele impozabile,inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Codul Fiscal, care aplica sistemul TVA la incasare , au obligatia de a colecta TVA aferent operatiunilor taxabile (livrari de bunuri/prestari de servicii) la data incasarii integrale sau partiale a contravalorii acestora.

Dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la un platitor de TVA care aplica sistemul TVA la incasare conform art.282, alin.(3)-(8) din Codul Fiscal, este amanat pana la data la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Dreptul de deducere a TVA aferent achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare ,conform art.282, alin.(3)-(8) din Codul Fiscal, este amanat pana la momentul la care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice