Mai jos, veti regasi etapele actuale care se aplica pentru procedura de justificare a scutirii de TVA in cazul exporturilor si livrarilor intracomunitare.
Introducere bunuri intr-o zona libera sau antrepozit liber, regim scutire de TVA.
Actul normativ se aplica incepand cu 01.01.2013 si are ca structura doua obiective principale:
A) Modifica si actualizeaza, conform prevederilor din 2013, O.M.F.P. nr. 2.222/2006 privind justificarea scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare si exporturi.
B) Actualizeaza, modifica si introduce in legislatie o noua sectiune din O.M.F.P. nr. 2.218/2006, dedicata scutirii de TVA la introducerea bunurilor in zone libere sau la importurile de bunuri introduse in zonele libere sau antrepozitele din zonele libere.
Aceasta sectiune cu privire la scutirea de TVA este coroborata si cu reglementarile vamale aferente acestei activitati de import in zona libera si supraveghere vamala.
Modificare O.M.F.P. nr. 2.222/2006 privind scutirea de TVA pentru livrari intracomunitare si exporturi.
Principala modificare adusa consta in actualizarea textului normativ la noul format al facturii ce va fi reglementat in anul 2013 de art. 155 alin. (19) din Codul fiscal.
Daca se efectueaza un nontransfer din Romania in alt stat membru, se emite autofactura prevazuta la art. 155 alin. (8) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in alt stat membru al persoanei care realizeaza transferul din Romania.
Observam o exceptie de la procedura uzuala a unei autofacturi, ce stabileste completarea codului de TVA al beneficiarului.
Modificare O.M.F.P. nr. 2.218/2006 privind scutirea de TVA la livrarile in zone libere, antrepozite libere si antrepozite vamale:
in cazul bunurilor necomunitare (import din state terte) este scutita de TVA plasarea bunurilor in zona libera/antrepozitul liber.
Justificarea scutirii de TVA la introducerea bunurilor necomunitare in zona libera/antrepozitul liber se realizeaza de operatorii zonelor libere/antrepozitelor libere cu documentele prevazute "in sectiunea 8.1 a Normelor tehnice" aprobate prin OPANAF nr. 7.394/2007, denumite in continuare Normele tehnice, ca de exemplu CMR, foaie de parcurs, bon de livrare, manifest, nota de livrare sau mesaj informatic, cu conditia ca acestea sa furnizeze toate informatiile necesare identificarii marfurilor, precum si prin documentele vamale existente (daca exista).
Cum justifica o persoana impozabila din Romania scutirea de TVA pentru o livrare in zona libera?
Procedura are un grad de dificultate mai ridicat, pentru ca se necesita respectarea mai multor acte normative.
In cazul bunurilor comunitare transportate din Romania in zona libera/antrepozitul liber, sunt scutite de TVA numai livrarile efectuate in conditiile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) sau b) sau la art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, de catre persoana care le-a plasat in zona libera/antrepozitul liber.
Altfel spus, dupa introducerea bunurilor intr-o zona libera, acestea urmeaza un regim de export sau o livrare intracomunitara.
Scutirea de TVA se justifica cu:
4 a) evidenta operativa intocmita in forma agreata si aprobata de autoritatea vamala conform Normelor tehnice;
4 b) documentele prevazute de OMFP nr. 2.222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarea intracomunitara de bunuri si pentru export.
Pentru un export scutit de TVA sunt necesare documentele:
- a) Factura corect intocmita, conform art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- b) Declaratie vamala de export;
- c) Documentul de transport, daca acesta este efectuat de furnizor;
- d) Contract si alte documente comerciale, din care sa rezulte valoarea exportului si conditia de transport daca acesta este efectuat de un cumparator din alt stat.
O livrare intracomunitara scutita de TVA se justifica astfel:
- a) Factura corect intocmita, conform art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- b) Documentul de transport al bunurilor din Romania in celalalt stat membru;
- c) Codul valabil de TVA comunicat de beneficiar, eliberat de autoritatile din alte state membre;
- d) Contractul si alte documente comerciale, din care sa rezulte valoarea livrarii, conditiile de livrare etc.
Reamintim si faptul ca termenul maxim de prezentare a documentelor justificative, cand acestea nu sunt disponibile, este de 90 de zile de la efectuarea livrarii.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia <<