search

Proiect de lege: modificari in organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Un proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere si adoptare se refera la simplificarea procesului de infiintare a firmelor de contabilitate. Vom afla in articolul de astazi care sunt conditiile actuale de infiintare si care sunt schimbarile propuse in noul proiect de lege.
 
Conform OG 65/94, societatile comerciale de contabilitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 
> sa aiba ca obiect de activitate principal exercitarea profesiei de expert contabil, iar activitatile secundare sa fie conforme prevederilor prezentei ordonante si reglementarilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania;
> majoritatea actiunilor sau a partilor sociale sa fie detinuta de experti contabili;
> structura de administrare a societatii, conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa fie
aleasa in majoritate dintre actionarii sau asociatii experti contabili;
> actiunile sa fie nominative si orice nou asociat sau actionar sa fie admis de adunarea general
> modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor sa se faca potrivit ponderilor actiunilor sau ale partilor sociale detinute de actionari sau asociati.
 
In vederea inregistrarii societatii la oficiul registrului comertului, structura de administrare a societatii solicita avizul de principiu al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 

Propunere legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati

Schimbari preconizate
 
Abrogare conditiei actuale ca majoritatea actiunilor sau a partilor sociale sa fie detinuta de experti contabili
 
> Abrogarea Art. 9 (1) b) al OG 65/1994 referitor la cerinta detinerii in proportie de minim 51% din capital social, de catre o persoana/sau mai multe, avand calitatea de expert contabil
 
"Nu se poate sustine ca, in domeniul serviciilor de contabilitate s-ar justifica masuri restrictive, care reprezinta bariere la intrarea pe piata, intrucat nu permite persoanelor care nu detin aceasta calificare, dar care detin capital investitional, sa infiinteze intreprinderi pe aceasta piata."
 
Administrarea firmei sa fie formata din minim o treime experti contabili
 
Modificarea Art. 9 (1) c) al OG 65/1994 referitor la administrare majoritara formata din experti contabili, in administrare formata din minim 1/3 experti contabili.
 
"Suntem de parere ca diminuarea procentului structurii administrarii societatilor de contabilitate de la majoritate experti contabili la o tremie experti contabili:
> nu va afecta: calitatea activitatilor profesionale desfasurate,
> nu va duce la deprofesionalizarea serviciilor in favoare maximizarii nejustificate a profiturilor
> nu va incalca principiul independentei.
 
Mentinerea proportiei de o treime experti contabili in administrarea societatii va fi suficienta pentru respectarea normelor deontologice, iar atingerea obiectivului societatilor de contabilitate de a furniza servicii de calitate, realizarea acestuia nu trebuie sa conduca la o reglementare excesiva a pietei.", se precizeaza in expunerea de motive.
 
Se propunere abrogarea dispozitiilor conform carora dividendele trebuie distribuite proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
 
De asemenea, se propune abrogarea alineatului (1), litera e), al articolului 9, in vederea eliminarii dispozitiilor potrivit carora, dividendele trebuie distribuite proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
 
"Potrivit prevederilor art. 67, alin. (2) din Legea 31/1991, ca regula generala, actionarii/asociatii din cadrul unei societati comerciale au dreptul sa stabileasca in
statut posibilitatea distribuirii dividendelor si dupa alte reguli decat cele care tin de participarea la capitalul social („Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel") Avand in vedere ca in cadrul societatilor de servicii profesionale contributia in munca a asociatilor este mai importanta decat participarea la capital, consideram ca o restrictie de la regula generala aplicabila tuturor companiilor nu isi are rostul si restrange libertatea asociatilor de a decide cu privire la modul de organizare a activitatii. Este necesara flexibilizarea modului de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor inregistrate de societatile de expertiza contabila. Actuala prevedere poate fi considerata excesiva si sa afecteze atat protectia lucratorilor, prin imposibilitatea de distribuire catre salariati a unor beneficii din profitul companiei, cat si a consumatorilor, respectiv a beneficiarilor de servicii contabile. Reglementarea in vigoare limiteaza excesiv miscarile de capital si implicit concurenta in cadrul acestei profesii."
 
Se doreste eliminarea prevederilor potrivit carora este necesar avizul de principiu al CECCAR pentru inregistrarea unei firme de contabilitate in Registrul Comertului
 
"In plus, se propune modificarea alineatului (2) precum si abrogarea alineatului (4) al articolului 9, in vederea eliminarii prevederilor potrivit carora, este necesar avizul de principiu al CECCAR pentru inregistrarea unei firme de contabilitate in registrul comertului. Intentia legiuitorului la introducerea prevederilor anterior mentionate, era ca organismul sa constate indeplinirea cerintelor prevazute in Ordonanta Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, in vederea inscrierii societatilor de contabilitate in registrul comertului. in realitate, CECCAR impune restrictii suplimentare companiilor in vederea obtinerii avizului de principiu. Consideram ca acest pas intermediar este inutil, avand in vedere posibilitatea constatarii indeplinirii conditiilor printr-o declaratie pe propria raspundere din partea asociatilor/administratorilor".
 
Atentie, pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament si apoi promulgat de presedintele tarii.
 

Foto: unsplash.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice