search

Propunere legislativa: PFA, II si IF vor putea trece la statutul de SRL fara a mai fi desfiintate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Conform unui proiect depus recent la Senat, se propune ca PFA-urile, II-urile si IF-urile care doresc sa se dezvolte sa poata trece la statutul de SRL fara a fi necesar sa le desfiinteze si fara sa isi piarda astfel istoricul fiscal, bancar si comercial. Aceasta ar reprezenta o schimbare semnificativa in abordarea legislativa actuala si ar oferi antreprenorilor si profesionistilor mai multa flexibilitate si siguranta in gestionarea si dezvoltarea afacerilor lor.

PFA, II si IF vor putea fi transformate in SRL fara a mai fi desfiintate

O propunerea recent depusa la Senat vizeaza facilitarea dezvoltarii acestor entitati prin permiterea tranzitiei catre statutul de Societate cu Raspundere Limitata (SRL), fara a impune desfiintarea si pierderea istoricului fiscal, bancar si a relatiilor comerciale acumulate de-a lungul timpului.

In conformitate cu legislatia actuala, OUG nr. 44/2008 care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), Intreprinderile Individuale (II) si Intreprinderile Familiale (IF), nu exista prevederi care sa permita transformarea acestor persoane fizice inregistrate fiscal in persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entitati functioneaza pe baza unor reguli fiscale similare, find inregistrate la Registrul Comertului, avand cod unic de inregistrate si, in unele cazuri, fiind inregistrate in scopuri de TVA.

Comanda acum PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii conform modificarilor Codului Fiscal! Afla TOATE metodele prin care poti pastra in buzunar cat mai multi bani! Invata sa profiti de fiecare virgula din textul legii! Cel mai iscusit consultant in afaceri iti salveaza acum afacerea!

Unul dintre beneficiile proiectului depus la Senat: simplificarea proceselor administrative

Asa cum se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul depus la Senat, "multe PFA-uri, II-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, masurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate in partida simple la contabilitate in partida dubla si diversificarea codurilor CAEN. Intrucat legislatia actuala impune restrictii asupra acestor forme de organizare, fara a oferi posibilitatea de transformare, singura solutie ramasa este desfiintarea acestora. Aceasta conduce la pierderea intregului istoric fiscal, bancar si a relatiilor comerciale construite de-a lungul timpului.

O solutie legislativa care sa ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entitati in persoane juridice, precum societatile cu raspundere limitata (SRL), ar reduce sarcina administrative a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.

Un alt beneficiu major al acestei modificari legislative ar fi faptul ca persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor si aleg sa se transforme din PFA/II/IF in SRL nu vor mai fi obligate sa returneze intreaga sume primita, plus penalitatile aferente, in cazul in care alegeau sa desfinteze entitatea in perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea in persoane juridice, acestea pot mentine viabilitatea economica a companiilor lor, asigurandu-se ca obiectivele proiectelor finantate sunt indeplinite in mod eficient.

Conform datelor prezentate de care Registrul Comertului, la 31.01.2023, totalul profesionistilor activi era de 1.610.588, dintre care 431.164 erau persoane fizice si 1.179.424 persoane juridice. Comparativ cu 31.01.2022, cand numarul total de profesionisti activi era de 1.528.070, cu 416.785 persoane fizice si 1.111.285 persoane juridice, se observa o crestere procentuala de 5.40%.

In general, majoritatea judetelor au inregistrat o crestere a numarului de profesionisti activi intre cele doua date. Judetul Ilfov a avut cea mai mare crestere, cu 10.39%, urmat de judetul Iasi cu 7.13% si Cluj cu 6.89%.
In schimb, numarul de profesionisti activi a scazut in judetele Tulcea (-2.19%) si Vrancea (-3.38%).

In Bucuresti se inregistreaza cea mai mare pondere de profesionisti activi in comparatie cu celelalte judete, cu un total de 294.656 profesionisti activi la 31.01.2023, dintre care 34.225 sunt persoane fizice si 260.431 persoane juridice. Acest numar reprezinta o crestere de 6.48% fata de 31.01.2022.

In concluzie, datele statistice arata o crestere generala a numarului de profesionisti activi in Romania intre 31.01.2022 si 31.01.2023, cu unele variatii intre judete.

Tot in conformitate cu datele prezentate de Registrul Comertului, numarul total de persoane fizice active din punct de vedere juridic la 28.02.2023 era de 433.165. Acestea erau distribuite astfel intre cele trei categorii: 31.466 intreprinderi familiale, 120.615 intreprinderi individuate si 281.084 persoane fizice autorizate.

Municipiul Bucuresti detine cel mai mare numar de profesionisti activi in calitate de persoane fizice, cu un total de 34.790, dintre care 745 sunt intreprinderi familiale, 1.595 intreprinderi individuate si 32.450 persoane fizice autorizate.
Judetele cu cel mai mic numar de profesionisti activi in calitate de persoane fizice sunt Giurgiu, cu un total de 3.460 (188 intreprinderi familiale, 849 intreprinderi individuate si 2.423 persoane fizice autorizate), si Ialomita, cu un total de 4.598 (316 intreprinderi familiale, 2.148 intreprinderi individuate si 2.134 persoane fizice autorizate).

In general, se observa ca numarul de persoane fizice autorizate este cel mai mare in comparatie cu celelalte doua categorii in majoritatea judetelor.

Avand in vedere cresterea constanta a numarului de profesionisti persoane fizice, consideram necesara si oportuna completarea si modificarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de care persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale."

Atentie! Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie aprobat de Parlament, semnat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
 

Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice