Recunoastere cheltuieli ulterioare. Caz practic - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Recunoastere cheltuieli ulterioare. Caz practic


Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este suportat. Sunt recunoscute ca o componenta a activului investitiile efectuate la imobilizarile corporale, sub forma cheltuielilor ulterioare cu conditia ca acestea sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.

Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.

Exemplu:

Societatea M isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat de la societatea Construct SA. in cursul anului 2012 acesta face imbunatatiri ale spatiului: schimba instalatia electrica si de  alimentare cu apa, tamplaria, izoleaza in interior peretii, cu scopul reducerii cheltuielilor cu incalzirea pe timpul iernii.

Pentru efectuarea lucrarilor, societatea M obtine autorizatie de construire. Valoarea lucrarilor efectuate este de 125.000 lei si se finalizeaza la 28 aprilie, conform procesului verbal de predare primire incheiat.

Societatea M intocmeste un proces verbal de predare primire cu societatea Construct, care cuprinde valoarea lucrarilor de imbunatatire efectuate la valoarea declarata de acesta pentru eliberarea autorizatiei de construire.

In baza acestui proces verbal societatea Construct depune o noua declaratie fiscala, in baza careia se stabileste un nou impozit asupra cladirii.

Inregistrari contabile la societatea M, chirias

- inregistrarea imobilizarii la receptia acesteia, pe baza procesului verbal de receptie si inscrierea acesteia in fisa mijlocului fix corespunzatoare:
212                       =                         404                       125.000
"Constructii"               "Furnizori de imobilizari"

- Amortizarea imobilizarii pe o perioada de 10 ani: 125.000/10 ani x 12 luni = 1041,67 lei/luna (durata contractului de inchiriere)
681                    =                               281                        1041,67
"Cheltuieli de exploatare              "Amortizari privind imobilizarile corporale"
privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere"

- scoaterea din evidenta a imobilizarii la incheierea contractului de inchiriere pe baza procesului verbal de predare-primire incheiat cu societatea Construct

- daca este complet amortizat
         281                                    =                               212                         125.000
"Amortizari privind imobilizarile corporale" "Constructii"
- daca nu este complet amortizat, valoare amortizata 100.000

%     =          212             125.000
281 "Constructii "                100.000
"Amortizari privind imobilizarile corporale"
6583       25.000
"Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital"

- solicitarea, eventual, a unei contraprestatii din partea chiriasului pentru investitiile efectuate mai ales in situatia in care investitia nu este complet amortizata. In acest exemplu sesolicita plata unei sume de 20.000 lei
- 461                       =                      7583                            20.000
"Debitori diversi" "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"Asociatiile de Proprietari
- modificari majore in 2021 -


- Drepturi + Obligatii
- Contabilitate si Fiscalitate
pentru o activitate fara greseli

...vezi AICI detalii >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Andrei Constantinescu - www.conta.ro
Data: 2012-07-27
Vizualizari: 4354


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services