search

Reduceri comerciale acordate la facturare: monografie contabila

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
O societate platitoare de TVA comercializeaza produse cosmetice cu amanuntul. Vom afla cum se trece pe factura emisa la clienti discountul (cu sau fara TVA) si care este monografia contabila a acestei operatii. Sa aflam, in cele ce urmeaza, opinia specialistului!
 
Reducerea din prezentul caz reprezinta o reducere comerciala acordata in momentul facturarii.
 
Din punct de vedere contabil, conform prevederilor de la pct. 76 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
(1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. ...
Din punct de vedere fiscal
 
Conform art. 286 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii nu cuprinde rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei. Potrivit pct. 31 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv normele date in aplicarea art. 286 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret nu se includ in baza de impozitare a taxei daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.
 
Din punct de vedere contabil, reducerile comerciale pot fi inscrise in factura intocmita clientului numai in momentul livrarii/prestarii sau ulterior acestui moment, conform pct. 76 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
 
76. - (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.
 
Asadar, conform articolelor din lege mentionate mai sus reducerea comerciala trebuie sa fie inscrisa pe factura iar in acest scop recomand o linie suplimentara la articolele din factura in care sa fe mentionat procentul de discount acordat.
Linia suplimentara trebuie sa fie denumita discount acordat - x%, la coloana cu valoarea vanzarii va aparea valoarea reducerii iar la coloana TVA va aparea valoarea TVA redusa.
 
NU veti inregistra o nota contabila speciala pentru discount, asa cum am precizat mai sus, in cazul in care oferiti discountul concomitent cu facturarea, acesta va diminua pretul de vanzare.
 
Monografia este 4111 = 707 si 4111 = 4427 cu valori deja reduse.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice