search

Reforma ANAF: Ministerul Finantelor vizeaza o descentralizare a activitatii pe care o desfasoara Directia Generala Mari Contribuabili

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Reforma ANAF este un pas important in directia imbunatatirii colectarii de venituri si prevenirii evaziunii fiscale. Digitalizarea poate reduce birocratia si poate simplifica procedurile fiscale, fiind mai usor pentru contribuabili sa isi indeplineasca obligatiile fiscale. 
 
In acest context, Ministrul Marcel Bolos a anuntat recent ca Ministerul Finantelor pregateste un set de masuri pentru a reforma Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar una dintre propuneri se concentreaza pe Directia Generala Mari Contribuabili. Ministerul Finantelor va prezenta acest pachet de masuri in cel mult 30 de zile, cu obiectivul de a consolida capacitatea institutionala a ANAF.
 
"Directia de mari contribuabili aduce aproape jumatate din veniturile lunare pe care le incasam prin intermediul ANAF si, mai concret, aici vizam o descentralizare a activitatii. Sunt 3.373 de mari contribuabili care aduc la bugetul de stat 15 miliarde de lei lunar si vrem ca aici activitatea sa fie mult mai eficienta din perspectiva colectarii resurselor bugetului de stat.", a declarat Ministrul Marcel Bolos pentru digi24.ro.
 

In perioada 2003-2022, numarul de mari contribuabili administrati de DGAMC a fost modificat de 16 ori

In perioada 2003-2022, numarul de contribuabili administrati de catre DGAMC a fost modificat de 16 ori, de exemplu, la infiintare existau 446 de contribuabili incadrati in aceasta categorie iar, in prezent, numarul acestora depaseste 3200 de contribuabili.

Criteriile de selectie care au stat la baza intocmirii listelor marilor contribuabili au fost obiective si au avut in vedere evolutiile economice si bugetare din perioadele de referinta. Inca din anul 2001, Fondul Monetar International a recomandat Romaniei organizarea unei structuri de administrare a contribuabililor mari. Propunerea a pornit de la analiza evolutiei economice interne, influentata major de schimbarile structurale la nivel mondial si
de tendintele de globalizare ale afacerilor - ca modalitati tot mai sofisticate de evaziune si frauda fiscala cu care se confrunta administratia fiscala.

F.M.I. a recomandat mai multor tari, in special celor in care a desfasurat misiuni in perioada respectiva (1999-2001), ca la infiintarea unei structuri de mari contribuabili in cadrul administratiilor fiscale sa se foloseasca mai multe criterii care sa reflecte cat mai bine potentialul de plata al contribuabililor si anume: veniturile anuale din vanzari sau cifra de afaceri, valoarea activelor, nivelul importurilor sau/si al exporturilor sau tipul de
activitate economica. Dintre acestea insa cifra de afaceri/veniturile anuale din vanzari a fost
recomandat ca si criteriu de baza.
 
La acea data, numeroase administratii fiscale mature implementasera deja aceasta masura de clasificare a contribuabililor pornind de la ideea maximizarii eforturilor necesare sustinerii categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal (spre exemplu: Franta, Marea Britanie, Spania, Suedia).

Mari contribuabili - criterii de selectie


La intocmirea celei mai recente liste a marilor contribuabili, conform OPANAF 1721/2021, modificat prin OPANAF 83/2022, criteriile de selectie care au stat la baza sunt:

1. Criteriul de baza – valoric agregat rezultatul agregarii a 3 indicatori, selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii:

- cifra de afaceri - 50% (raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau decontul de TVA aferent anului 2020)

- volumul obligatiilor fiscale datorate – 30% (declarate de catre contribuabili, conform declaratiilor depuse catre contribuabili in cursul anului 2020)

- volumul cheltuielilor cu personalul – 20% (raportate in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau cele raportate prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si a evidentei nominale a persoanelor asigurate - D112 aferente anului 2020)

2. Criteriul specific de activitate desfasurat (BNR, societati bancare, societati de asigurari, societati de investitii financiare, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de
Radiodifuziune)

Totodata, lista contribuabililor mari este supusa modificarii continue si ca urmare a fuziunilor, divizarilor, infiintarilor sau desfiintarilor de grup fiscal unic.
 
Evolutia numarului de contribuabili mari de la infiintarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si pana in prezent



 

Foto: pexels.com

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice